Final Fantasy V: traditionele RPG voor iPhone en iPad uitgekomen

Final Fantasy V is verkrijgbaar voor de iPhone en iPad. De traditionele Japanse RPG van Square-Enix is uitgevoerd in oude pixelstijl.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Final Fantasy V iPad iPhoneDe Japanse uitgever Square-Enix heeft vannacht Final Fantasy V uitgebracht als universele app voor de iPhone en iPad. De game is een remake van een in Europa relatief onbekend deel in de lange serie van Japanse RPG-games, waarin je met een samengestelde groep eenheden gevechten aangaat met fantasievolle wezens in een onbestaande wereld. In tegenstelling tot Final Fantasy III en IV, is nummer V niet volledig opnieuw ontworpen in 3D. Het gaat hier om een opgepoetste versie van het origineel.

Final Fantasy V kreeg eerder poetsbeurten voor de PlayStation en Gameboy Advance. De versie voor de iPhone en iPad teert daarop verder, maar de beelden zijn nog steeds van een ver verleden. Het spel is volledig uitgevoerd in grove pixels, of het nou gaat om de introductiefilm, rondstruinen op de wereldkaart of het bezoeken van kerkers of dorpjes. Alleen het vechten wijkt af van het perspectief dat je de wereld van bovenaf bekijkt. Daarbij verschuift de camera naar de zijkant van de actie.

Final Fantasy V intro iOSHet vechten gaat zoals je van de serie gewend bent, om beurten. Je kiest acties uit voor je personages die zo de tegenstander aan te vallen, waarna je de verdedigende partij bent en incasseert. Uiteraard zijn er allerlei aanvalsmogelijkheden en defensieve opties waardoor je tegenstanders makkelijker opzij zet.

De grote truc van Final Fantasy V ten opzichte van andere delen in de serie is dat de personages waar je groep uit bestaat, banen hebben. Door personages banen op te leggen, ontwikkelen ze bepaalde specialiteiten – en omdat je meermaals van baan kan wisselen, kan je zo echt spelen met hoe je personages zich ontwikkelen. Als het verkeerd uitpakt, zijn er gelukkig wel wat andere personages in de game die zich bij je groep willen aansluiten. Zo hoef je je niet stuk te bijten op een gevechtsdeelnemer die eigenlijk niet zoveel in de melk te brokkelen heeft.

Final Fantasy V is een game waar je met gemak uren in kan stoppen om alleen al het hoofdverhaal te volgen – en dan zijn er ook nog talloze missies naast dat verhaal waaraan je je kan wagen. Je kan het lastig even tussendoor spelen en wat dat betreft is de game anders dan het gros van de iPhone-games. Ook qua prijs wijkt het spel behoorlijk af van de norm.

Downloaden: Final Fantasy V (€14,49, universeel, iOS 4.3+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 28 maart 2013, 10:46
Categorie Games
Onderwerpen final fantasy, square enix

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.