Figure 1 is een ‘Instagram’ voor medische foto’s

Figure 1 is een 'Instagram voor artsen': in deze app kun je foto's van aandoeningen en ziektes bekijken en zelf posten.

figure-1-gebruikFotodiensten waarmee je mooie plaatjes met vrienden kunt delen, zijn er genoeg. Wil je echt iets nieuws toevoegen, dan kun je je beter richten op een heel specifieke doelgroep, zoals artsen. Dat is precies wat de app Figure 1 doet: dit is een foto-app waarin artsen foto’s kunnen zien van allerlei aandoeningen. Heeft een patiënt last van groene urine en heb je geen idee wat er aan de hand kan zijn? Hoe leg je (zie foto hiernaast) een dubbele knoop in een navelstreng?

Rooie vlekjes over het hele lichaam, wat zou dat kunnen zijn? Figure 1 werkt twee richtingen op: je kunt als arts foto’s publiceren van uitzonderlijke ziektes, zodat je andere experts om hulp kunt vragen. Maar je kunt ook foto’s publiceren van typische aandoeningen die je tegenkomt, om artsen in opleiding kennis te laten maken met de veelzijdigheid van de praktijk.

Figure 1 is volgens de App Store-omschrijving gelokaliseerd voor Nederlands en allerlei andere talen, maar om te installeren zul je in de Amerikaanse App Store moeten zijn. Dat moet geen probleem zijn, want een Amerikaans App Store-account kan iedereen moeiteloos aanmaken. Volgens de website van Figure 1 is de app momenteel alleen beschikbaar in de grote Engelstalige landen (Noord-Amerika, Verenigd Koninkrijk, Ierland, Austalië en Nieuw-Zeeland), maar er zijn plannen om de app zeer binnenkort ook in andere landen beschikbaar te stellen.

figure1-medischFigure 1 bestaat al even, maar kreeg deze week een update met nog meer handige functies voor het delen van foto’s en medische informatie. Je kunt nu groepen maken rond bepaalde instituten of bepaalde interessegebieden. Je kunt ook makkelijker bepaalde ziektegevallen volgen en samenwerken met artsen elders ter wereld. Er is meer nadruk gelegd op de profielinformatie van bezoekers, zodat je weet of je met een ervaren arts of met een bezorgde patiënt te maken hebt. Dat was ook een wens van de gebruikers: omdat iedereen commentaar kan geven op foto’s, levert dat ook onzinnige opmerkingen op van mensen die niet beroepsmatig in de zorg werkzaam zijn.

Figure 1 startte een jaar geleden en heeft nu een flinke collectie medische foto’s verzameld. Elke minuut worden er ruim 200 foto’s bekeken, zegt medeoprichter Gregory Levey. Voor artsen is het een manier om kennis te delen, wereldwijd. Een foto reacties opleveren van andere artsen en vervolgens leiden tot vormen van samenwerking. Ook kan je als westerse arts makkelijk artsen helpen die in moeilijke regio’s werken en minder mogelijkheden om even te overleggen met collega’s. Aanvankelijk was de insteek van Figure 1 vooral gericht op educatie. Inmiddels is de nadruk wat meer komen te liggen op praktische toepassingen, zoals het faciliteren van groepen rond een bepaald onderwerp. Figure 1 bereikt al zo’n 10 procent van de geneeskundestudenten in de VS. Als je zelf foto’s publiceert kun je gezicht, tatoeages en andere herkenbare lichaamskenmerken onzichtbaar maken met zwarte balkjes, om de privacy van patiënten te kunnen garanderen.

Downloaden: Figure 1 – Medical Images (Amerikaanse App Store, gratis, universeel, iOS 6.1+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 27 april 2014, 14:42
Categorie Geneeskunde
Onderwerp medisch

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.