iculture-nederlandse-apps
Nederlandse Apps

Felix: nieuwe Nederlandse iPhone-app met positief nieuws

Felix is een nieuwsapp met positief nieuws.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

felix nieuws appDe naam Felix kennen we al als een app voor App.net. Maar de Felix-app die we hier gaan bespreken is anders: het is een app van Nederlandse bodem, die als doel heeft om ons door de crisis te helpen. De app bevat daarom vooral vrolijk en positief nieuws. Bob de Graaf, de ontwikkelaar van deze app, kreeg in het verleden wel eens kritiek op het uiterlijk van zijn apps, zoals Toepen en Biosagenda. Bij Felix is er goed gekeken naar de nieuwste designtrends en is er een mooie app gemaakt, die deze keer wél de goedkeuring van de designpolitie kan wegdragen. Dat is overigens niet de verdienste van De Graaf zelf, maar van designbureau Big Feet (Koen Jansen) die hij voor dit project in de arm heeft genomen. Felix maakt gebruik van mooie animaties, waaronder het Parallax Scrolling-effect. Dit effect was ook al te bewonderen in de nieuwe NRC Reader-app en wordt daar erg gewaardeerd. Parallax scrolling is een nieuwe techniek in webdesign, die we ook steeds meer in apps zullen terugzien.

Parallax scrolling houdt in dat een achtergrondafbeelding tijdens het scrollen langzamer beweegt dan de tekst op de voorgrond. Daardoor ontstaat een effect met meerdere lagen. Spotify, eBay, VonDutch en Nintendo maken er al gebruik van en zelfs de Irak-website van het Witte Huis waagde zich eraan. Het kan een erg mooi effect geven, maar web- en appmakers moeten oppassen dat het niet teveel een gimmick wordt.

Bij de nieuwe Felix-app valt dat gelukkig mee. Nieuwsapps met veel foto’s en mooie achtergronden lenen zich er eigenlijk prima voor. Bij het opstarten van Felix krijg je een artikelen uit één van de 10 categorieën te zien. Die categorieën omvatten gezondheid, helden, sport, wetenschap, milieu, internationaal en nationaal. Felix richt zich duidelijk op een internationaal publiek, want al is deze app in Nederland gemaakt, de inhoud is Engelstalig en de categorie ‘National’ levert Amerikaans nieuws. Maar niet getreurd, want er wordt aan gewerkt. “We zijn bezig met Nederlandse artikelen”, zegt Bob de Graaf. “Maar er zijn weinig up-to-date websites met alleen positief nieuws dus we zijn een redactiesysteem aan het opzetten.”

Het positieve nieuws houdt in: heropening van het Vrijheidsbeeld na een forse renovatie, de 100-ste verjaardag van Grand Central Station en het versieren van de kerstboom in het Witte Huis. Maar wacht eens even… dat is toch al een paar maanden geleden? Klopt. Je moet Felix ook niet gebruiken als je op de hoogte wilt blijven van het laatste nieuws, want in de categorie ‘Heroes’ is het laatste nieuwtje van 11 april en in de categorie ‘Sport’ is 12 april voor het laatst iets gebeurd. De Felix-app is bedoeld om jezelf een boost te geven met positief nieuws. Een heldenverhaal van een week oud kan ook nog steeds interessant zijn.

Verder moet je Felix vooral gebruiken vanwege de mooie plaatjes: het nieuws glijdt over de schermvullende wallpapers heen, met linksboven een knopje om de artikelen schermvullend te bekijken en rechts een knopje om een Facebook-achtig zijmenu met de 10 categorieën te openen. Artikelen waar je blij van wordt kun je als favoriet markeren, zodat je ze nog eens kunt lezen als je in de put zit.

Downloaden: Felix (gratis, iPhone, iOS 5.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 23 april 2013, 19:53
Categorieën Nederlandse apps, Nieuws
Onderwerp nederlandse apps

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.