BeWeather: heeft de iPhone een BlackBerry-weerapp nodig?

BeWeather is een populaire weerapp voor BlackBerry. Nu is BeWeather ook op iPhone verschenen. Voegt het iets toe?

beweather-iphoneBen je voormalig BlackBerry-gebruiker? Zo ja, dan heb je vast gehoord van BeWeather, een mateloos populaire weerapp onder BlackBerry-gebruikers. De app kreeg nog eens extra aandacht tijdens de ’25 Days of Gifts’, BlackBerry’s variant van de iTunes 12 Dagen-cadeau’s. BeWeather voor BlackBerry is al bij versie 10.0, maar op iOS gaat het avontuur pas beginnen: deze weerapp is nu ook op de iPhone verschenen. Het icoontje voorspelt weinig goeds: het parapluutje doet denken aan apps uit de periode 2009-2010. Maar zodra je BeWeather opent verschijnt er een fraaie app in de stijl van Yahoo Weer.


BeWeather laat je meteen na het installeren van de app kiezen uit drie thema’s: een selectie van fraaie weerfoto’s, geanimeerde HD-video’s met de huidige weersgegevens of een radarbeeld. Ik koos voor het eerste en kreeg een Windows XP-achtig weiland als achtergrondfoto. Onderin beeld zie je de plaats en temperatuur plus kleine knopjes voor waarschuwingen, weerradar en meer.

Pluspunt van BeWeather is dat de temperatuur meteen wordt weergegeven in graden Celsius en de tijd op een 24-uurs klok, wat ik (in lichtelijk sceptische BlackBerry-stemming) niet had verwacht. De samenwerking met DarkSky en Weather Underground wekten bij mij het vooroordeel dat de app vooral Amerikaans zou zijn georiënteerd. Twee andere functies die me aangenaam verrasten waren een Instaweather-achtige functie en een overzicht van webcams. Linksonder op het hoofdscherm vind je een deelknop waarmee je een foto met temperatuur, weeraanduiding en plaatsnaam kunt delen. Je kunt de standaard gegenereerde foto vervangen door een eigen foto. De locatietekst kun je ook vervangen door een eigen tekst. Vervolgens stuur je je zelfgemaakte ‘Instaweather-plaatje’ naar Twitter, Facebook of een ander sociaal netwerk.

beweather-radar-beeld beweather-webcams

De webcamfunctie is handig als je goed zicht wilt hebben op de lokale weersomstandigheden. Via een menuknop linksboven voeg je extra steden toe, bijvoorbeeld Tokio en Los Angeles. Heb je gehoord dat het hevig stormt in Los Angeles, dan is het soms wat moeilijk om je daar een beeld bij te vormen. Waaien de pannen van het dak en zijn de palmbomen geknakt? Of hebben mensen gewoon wat meer moeite om hun SUV’s op de weg te houden? De optie Webcam laat een mozaïek zien van openbare webcams rondom de gekozen stad, zodat je snel kunt zien welke webcam het beste een indruk geeft van de werkelijke weersituatie.

Met BeWeather kun je locaties toevoegen via het zijmenu en je kunt op elk moment overschakelen van statische foto’s naar animaties of radarbeelden. Gratis krijg je toegang tot de huidige weerssituatie en een Buienradar-achtige kaart, zonsopkomst- en zonsondergangstijden en een 7-daagse voorspelling. Voor €2,69 upgrade je naar de Pro-versie, die je toegang geeft tot regenvoorspellingen per minuut (niet interessant, want werkt alleen in VS en UK), storm- en orkaanwaarschuwingen, weersinfo op je lockscreen, notificaties en meer. In de gratis versie kun je slechts twee locaties instellen, in de Pro-versie is het aantal locaties onbeperkt.

De vergelijking met Yahoo Weather is snel gemaakt. De Yahoo-app toont bepaalde informatie gratis (zoals extra weerinfo op het openingsscherm), waar je bij BeWeather voor moet betalen. Ook heb ik het idee dat Yahoo Weather iets stijlvollere foto’s toont, die meer zijn afgestemd op de locatie zelf. Bij Tokio kreeg ik bijvoorbeeld een donkere sterrenhemel te zien, terwijl de webcams laten zien dat de zon nog niet eens onder is. Ook laat Yahoo mij in Amsterdam een lokale foto van het Paleis op de Dam zien, terwijl ik in BeWeather een (Schots?) grasland te zien krijg, alweer in Windows XP-stijl. De foto’s lijken bij BeWeather ook wat fletser:

yahoo-weather-amsterdam beweather-amsterdam
Links het hoofdscherm van Yahoo Weather met lokale foto, rechts het hoofdscherm van BeWeather met willekeurig landschapje.

De weersverwachting van BeWeather ziet er opvallend hetzelfde uit als die van Yahoo Weather: temperaturen en icoontjes per uur, met daaronder een lijst met de verwachtingen voor de komende dagen. Ook met icoontjes, minimum- en maximumtemperaturen. De gegevens zijn ook exact hetzelfde en dat is geen toeval, want de data voor beide apps wordt geleverd door Weather Underground. Voor de correctheid van de voorspellingen hoef je het dus niet te doen, beide apps leveren dezelfde info en presenteren het op een vergelijkbare manier. BeWeather kijkt 7 dagen vooruit, Yahoo Weer kijkt 10 dagen vooruit en heeft bovendien overzichtjes voor wind, luchtdruk en maanfasen.

Heeft de iPhone een populaire BlackBerry-weerapp nodig? Ja en nee. De belangrijkste reden om de app toch te installeren, is dat er lekker overzichtelijke webcams in zitten, zodat je met eigen ogen kunt zien hoe de weerssituatie is. Maar BeWeather zal geen schok teweeg brengen in het aanbod van weerapps, zoals Yahoo Weer heeft gedaan. De app maakt rijkelijk laat de overstap naar iOS en voor ons als verstokte iOS-gebruikers voegt eigenlijk weinig nieuws toe.

Downloaden: BeWeather (gratis, met in-app aankoop, iPhone, iOS 7.0+)

Reacties: 4 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.