Energiescan iPhone-app toont hoe je huis zuiniger kan

De iPhone-app Energiescan helpt je om te kijken hoe je woning zuiniger kan omspringen met energie. Je ziet hoe je kan besparen op gas en stroom door een aantal vragen in te vullen, zowel zakelijk als particulier.

Energiescan One2green iPhone iPod touch iPadOne2green, een adviesbureau op het gebied van energiebesparing, heeft een eigen iPhone-applicatie uitgebracht waarmee je kan zien op welke punten je huis of kantoor energiezuiniger kunnen worden gemaakt. De Energiescan stelt je enkele vragen over je energieverbruik, het aantal uur dat je de lampen laat branden, zuinige voorzieningen en de verwarmingsketel van je woning. Daarna laat de app zien hoeveel je kan investeren om je huis (of kantoor) zuiniger te maken en hoe lang het duurt voordat je de investering hebt terugverdiend.

De resultaten die je voorgeschoteld krijgt, zijn gemiddelden berekend op het type woning dat je hebt. Dat is de eerste vraag die je invult: woon je in een appartement of flat, hoekwoning, tussenwoning, twee-onder-één-kap of vrijstaande woning? Energiescan verbruik opgevenJe hebt enige voorkennis nodig om te beantwoorden of er spouwmuren in je woning aanwezig zijn en welk type verwarmingsketel (conventioneel, verbeterd rendement, hoog rendement of Micro-WWK) je in huis hebt staan. De grootste moeite is het handmatig toevoegen van de verlichting die je in huis hebt. Met een slider daaronder geef je aan hoe lang de verlichting gemiddeld per dag aan staat. Er worden geen vragen gesteld over andere elektronica die je in je huis hebt.

Energiescan zakelijk gebruikAan het eind van de test, waarna je de gegeven antwoorden nog kan bijschaven in de tabbladen onderin beeld, krijg je een rapportcijfer voor je zuinigheid. Het is een meter van uitersten. Zo gingen we van een 7 naar een 4 toen we handmatig een spaarlamp toevoegden aan onze interieurverlichting. Onder het cijfer kan je per stap bekijken wat er beter kan en wanneer de investering wordt terugverdiend. Van een spaarlamp overstappen naar een LED-lamp vergt volgens de app 20 euro en verdien je in… 20,3 jaar terug. Toch is het genoeg om van een 7 naar een 4 te gaan. Hoewel exemplarisch, geeft het aan dat de Energiescan vooral een voorzet geeft om extra isolatie en energiezuinige maatregelen te nemen. Een échte test kan je beter op een andere manier laten afnemen. Wellicht heeft het te maken met het telefoonnummer van One2green dat onderaan het rapport prijkt.

Een andere applicatie om je energieverbruik te meten en te besparen op de iPhone is de Essent VerbruiksManager.

Downloaden: Energiescan (gratis, universele app)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 8 februari 2012, 16:15
Categorieën Diensten, Nederlandse apps
Onderwerpen energie, milieu

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.