Elsevier Magazine voor de iPad verschenen: drie nummers gratis

Het opinieweekblad Elsevier Magazine is op de iPad verschenen en laat zich net zo lezen als het tijdschrift zelf. Je kan drie nummers gratis downloaden, daarna download je nummers in Apple's kiosk voor 16,99 euro per maand.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Elsevier Magazine voor de iPadHet grootste opinieweekblad van Nederland, Elsevier, heeft een eigen applicatie op de iPad uitgebracht. Om de introductie van de uitgave kracht bij te zetten en om lezers te laten wennen aan de tabletversie van het blad, kan je drie nummers gratis downloaden in de applicatie. Het magazine omzeilt misschien wel de lastigste opgave voor magazinemakers die hun blad op de iPad doorzetten: je kan Elsevier alleen in de staande houding van het apparaat lezen.

Elsevier Magazine artikelfoto en kopElsevier vind je na de eerste download in de App Store terug in de kiosk van je iPad. Daar kan je automatisch het nieuwste nummer laten downloaden als je een abonnement neemt op het blad voor 16,99 euro per maand. Abonnees van de papieren versie met opinie over politiek, maatschappij, economie, cultuur en wetenschap, kunnen zich gratis aanmelden in de applicatie en kunnen de digitale versie vervolgens gratis lezen. Die is inhoudelijk identiek aan het originele blad, met uitzondering van de interactieve inhoudsopgave. Je kan op een artikelaankondiging drukken om meteen naar dat artikel te gaan.

Elsevier webnieuws overzichtMet een tik op het beeldscherm kan je vanuit de app altijd een menu oproepen om snel naar een pagina te navigeren. Anders beweeg je met horizontale vingervegen naar een ander artikel. Je veegt verticaal om de volgende pagina van hetzelfde artikel te zien. Alle rubrieken uit het blad gelden als een apart artikel.

Met het tabblad Nieuws in de app kan je ook naar de berichten van de website. Het valt meteen op dat dat artikelenoverzicht wél aangepast is voor het Retina-beeldscherm van de nieuwe iPad, iets dat helaas niet opgaat voor het digitale blad zelf. Dat valt door de mand met pixelige menuknoppen, letters en afbeeldingen. De kolombreedte van de artikelen zorgt ervoor dat stukken alsnog goed leesbaar zijn, maar erg prettig op het netvlies ligt het niet. Het laatste nummer van Elsevier neemt nu iets meer dan 110 MB ruimte in op de iPad als je het hebt gedownload voor offline gebruik. Een waarde die waarschijnlijk een stuk hoger wordt als Retina wel wordt ondersteund. Efraïm Vink, online marketeer bij Elsevier, legt uit waarom van de ondersteuning nog geen sprake is aan iPadclub:

Het platform van Adobe, waarmee we de app maakten, ondersteunde dit nog niet toen we de eerste Elsevier edities produceerden. Om voor het Retinascherm geschikt te maken moeten we nog een keer het hele tijdschrift opmaken. Dus dat staat voorlopig nog niet op de agenda. Stiekem hopen we op een eenvoudige conversieslag van Adobe. Dat we het magazine Retina-proof opmaken en met één druk op de knop kunnen terugschalen naar de resolutie van de iPad 1 en iPad 2.

Wat was de grootste uitdaging bij de totstandkoming van de iPad-app?

Die was voor de redactie. Zij moeten nu iedere week naast het geprinte magazine ook een iPad-versie opmaken. Vooral de afdeling vormgeving heeft daar veel werk aan. Er moet ander beeld worden geselecteerd en de layout is anders op de iPad. Er wordt bij ieder artikel nagedacht over hoe het op de iPad moet verschijnen en welk beeld daarbij moet en of er interactieve elementen bij kunnen. Feitelijk doen ze dus twee keer de opmaak voor het magazine. Een keer voor print en een keer voor de iPad. Verder was het een flinke uitdaging om abonnees gratis toegang te geven. Daarvoor moeten systemen aan elkaar gekoppeld worden die daar allebei niet voor zijn ontwikkeld. Maar het resultaat staat. En daar zijn we erg blij mee.

Downloaden: Elsevier Magazine (gratis)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 21 mei 2012, 13:11
Categorieën Kiosk, Nederlandse apps, Nieuws
Onderwerpen elsevier, flight control, game, kiosk, magazine, opinie

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.