Terminal application voor iPhone

Eerste native applicatie voor de iPhone: MobileTerminal

De eerste native applicatie voor de iPhone, die niet door Apple zelf is ontwikkeld, is verschenen. Voor gewone gebruikers heeft MobileTerminal nog weinig te bieden, maar voor de ontwikkelaars des te meer.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Terminal application voor iPhoneOK, de titel van dit nieuwtje is niet helemaal compleet: er moet nog bij dat het de eerste native applicatie voor de iPhone is, die niet door Apple zelf is uitgebracht en dat het bovendien de eerste zinvolle applicatie is (in tegenstelling tot Hello World) die met een eigen icoon op het startscherm verschijnt. Maar dat paste niet allemaal op één regel. Waar het precies om gaat: Mobileterminal is een terminal-emulator voor de iPhone, waarmee je toegang krijgt tot de Unix-console.


Mobileterminal.app is gemaakt door het gelijknamige mobileterminal-project en de thuisbasis van het project is te vinden bij Google Code. Omdat het een native applicatie is, verschijnt MobileTerminal als apart icoon in het startscherm van de iPhone, tussen de standaard meegeleverde programma’s. Terminal-applicaties zien er meestal nogal low-tech uit en ontberen een grafische interface, maar MobileTerminal maakt voor het invoeren van tekst natuurlijk wel gebruik van het grafische schermtoetsenbordje van de iPhone (hoe zou je anders tekst moeten invoeren?).

In een video die op YouTube is gepubliceerd kun je een indruk krijgen hoe het werkt:

Voor de doorsnee-gebruiker is MobileTerminal nog niet echt interessant. Toch is het belang ervan moeilijk te onderschatten: het is een doorslaggenvende stap om buiten Apple om software voor de iPhone te maken. MobileTerminal is geen SSH-client of Telnet, maar het kan wel worden gebruikt om een SSH-client-applicatie uit te voeren. Eerder was het al mogelijk om vanaf een ander apparaat toegang te krijgen tot de iPhone via SSH. Met MobileTerminal kun je werken, zoals in de Terminal-applicatie in Mac OS X.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 2 augustus 2014, 21:19
Categorie Diensten
Onderwerp terminal
Device iPhone [2007]
Software iPhone OS 1

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.