Eerste indruk: Dataviz’ Documents To Go voor iPhone

Dataviz liet op Mobile World Congress voor het eerst Documents To Go (DocsToGo) voor de iPhone zien. Helaas gaat de release nog wel even duren: Q2 2009.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

docs to goMobile World Congress is een bijzondere ervaring: we lopen dagelijks rond met een iPhone-bril en opeens kom je terecht in een wereld waar de iPhone geen rol van betekenis speelt. Iedereen erkent dat de mobiele wereld is opgeschud door de iPhone en dat er na twee matte jaren eindelijk weer echt vernieuwende dingen te zien zijn: nieuwe fabrikanten, nieuwe besturingssystemen en nieuwe samenwerkingsverbanden. Gelukkig waren er ook bedrijven die iets leuks voor iPhone-gebruikers te melden hadden. Zoals Dataviz, die een Office-oplossing voor de iPhone liet zien.


Dataviz is eigenlijk een oude bekende: ze maken al jarenlang een oplossing waarmee je Word- en Excel-documenten op Palm-pda’s kunt bewerken. Gelukkig kende productmanager Ilya Eliashevsky ons nog van voorgaande jaren, toen er eigenlijk vrij saaie aankondigingen waren van RoadSync en Documents To Go voor mobiele platformen als Nokia en BlackBerry. Dit jaar had Dataviz wél iets interessants om te laten zien: Documents To Go, zowel op de iPhone als op Android. RoadSync zal niet voor de iPhone beschikbaar komen, omdat er al Exchange-synchronisatie voor de iPhone standaard vanuit Apple beschikbaar wordt gesteld.

Dataviz zal als eerste Documents To Go op Android uitbrengen. Het porten was bij dit mobiele platform veel gemakkelijker, omdat kon worden voortgeborduurd op de BlackBerry-versie, die ook Java-gebaseerd is. Over 4 tot 6 weken komt DocsToGo voor Android beschikbaar. De iPhone-versie van DocsToGo zal iets langer op zich laten wachten: Eliashevsky wilde niet meer kwijt dan dat het Q2 2009 wordt. Of er ook verschillende versies komen (een goedkope of gratis instapversie en een duurdere Premium-versie) wil Dataviz uit concurrentie-overwegingen ook nog niet naar buiten brengen. Bij andere platformen is het zo, dat je met de gratis versie bijvoorbeeld wel documenten kunt lezen en bewerken, maar je kunt geen nieuwe documenten aanmaken. Slimme gebruikers hadden daar bij de Windows Mobile-versie al een workaround voor gevonden om de Premium-versie niet te hoeven kopen: ze zetten gewoon wat blanco documenten klaar, die je kunt gaan bewerken op het moment dat je een nieuw document wilt aanmaken.

Dataviz liet zien hoe hoe je in Documents To Go door de aanwezige Word-, Excel- en PowerPoint-documenten kunt bladeren. Een cruciaal punt daarbij is dat je documenten in het bestandssysteem moet kunnen opslaan, om ze ook offline te kunnen lezen. Het bedrijf heeft daarvoor een slimme oplossing verzonnen, waar ze nog niets over willen zeggen. Ook wilden ze niet alle menu-opties laten zien, omdat de concurrentie meekijkt. DocsToGo krijgt een eigen viewer, die los staat van de viewer die je in Mail op de iPhone tot je beschikking hebt. Voorlopig zullen nog geen PDF- en ZIP-bestanden worden ondersteund (op andere mobiele platformen is dat wel het geval).

[flickr]photo:3292729284[/flickr]

Word To Go en Sheet To Go zijn twee applicaties die bijna volledige functionaliteit bieden. Dataviz heeft de Intact-technologie ontwikkeld om te zorgen dat de opmaak van documenten intact blijft. Als de iPhone-applicatie een bepaalde Word- of Excel-functie niet ondersteunt of niet kan tonen (bijvoorbeeld een gelinkte grafiek uit een Excel-document), dan zorgt de applicatie ervoor dat het object op de pagina niet verloren gaat. Bewerk je zo’n document en stuur je deze terug naar iemand die op de desktop werkt, dan zal de embedded Excel-grafiek onaangetast zijn en weer gewoon zichtbaar worden.

Word To Go en Sheet To Go werken beide in portret- en landschapsweergave. In landscape krijg je bij het bewerken van een Word-document een groot toetsenbord te zien, met nog maar een smalle strook bovenin het scherm waar je de tekst kunt zien; zie foto bovenaan dit artikel. Haal je de toolbar tevoorschijn (die boven het toetsenbordje verschijnt) dan is er van de tekst nauwelijks meer iets zichtbaar. Gelukkig is de toolbar transparant, zodat je nog wel kunt werken.

[flickr]photo:3292728790[/flickr]

In Word To Go kun je opmaak toepassen, opsommingen met bullets maken, tekstkleur en lettertype veranderen en nog veel meer. Er zijn meerdere manieren om tekst te selecteren en de kopiëren en plakken. De meest voor de hand liggende manier is om te dubbeltappen voor een enkel woord en driemaal te tappen om een hele regel te selecteren. Je kunt ook tekst selecteren door een regel aan te tikken en met de vinger over het scherm te slepen, maar productmanager Eliashevsky had zelf wat moeite om te demonstreren.

Of je ook Excel-documenten kunt bewerken in DocsToGo op de iPhone is nog niet besloten. Op dit moment kon Dataviz alleen een viewer laten zien, waarmee je kunt inzoomen op een spreadsheet, maar geen wijzigingen kunt doorvoeren.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

6 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.