AppEvent: eerste editie een succes

AppEvent heeft haar eerste editie er op zitten en kijkt terug op een goed resultaat. De bedenkers van het concept hebben enkele statistieken bekend gemaakt en vertellen over de achtergrond van AppEvent en toekomige plannen.
Mike van Hoenselaar - · Laatst bijgewerkt:

AppEvent iPhone applicaties - Januari 2010Inmiddels is de eerste maand van het jaar alweer voorbij. Daarmee is ook de eerste editie van AppEvent voorbij. AppEvent heeft in de maand januari elke dag een gratis iPhone-applicatie beschikbaar gesteld die expliciet door een Nederlandse ontwikkelaar gemaakt is. De makers kijken terug op een geweldige respons van zowel ontwikkelaars als bezoekers. Ze zijn nu al weer bezig om de tweede editie op te zetten en deze tot een nog groter succes te maken. iPhoneclub heeft de bedenkers van het initiatief gevraagd om wat statistieken en de achtergrond van het initiatief.

Statistieken

In de maand januari zijn er 152.108 bezoeken geweest, waarvan 40.406 uniek. Deze bezoekers hebben in totaal 461.270 pagina’s bekeken met een totaal aantal kliks van 4.895.191. Dit zou goed zijn voor 32 hits per bezoek. AppEvent heeft in de maand januari in totaal 37 verschillende iPhone-applicaties gratis weg kunnen geven. In totaal werden deze applicaties 250.000 keer gedownload. Touch Rummy, Alphabetic en iKITT zijn de drie applicaties die het meeste gedownload zijn, met respectievelijk 24.800 downloads, 21.632 downloads en 18.258 downloads.

AppEvent heeft voor verschillende applicaties gezorgd dat deze een stevigere plek in de Top 50 van de App Store hebben veroverd, ook al moet voor alle apps nu weer betaald worden. iSjoel staat bijvoorbeeld nog steeds hoog in de Top 50, mede dankzij de aandacht van AppEvent. De makers van AppEvent willen in de tweede editie een nog beter resultaat halen en nog meer ontwikkelaars helpen om hun iPhone-applicaties verkocht te krijgen. Verwacht wordt dat de tweede editie ergens in het midden van 2010 zal zijn.

Wat heeft je ertoe gebracht om het te gaan doen?

Ook ik heb graag eens een gratis applicatie en met de AppVentCalendar in het achterhoofd dacht ik dat het wel eens leuk kon zijn om zo’n actie ook voor Nederland en België te organiseren. De eerste reacties via het iPhoneclub-forum waren vrij lauw, maar gelukkig waren de meeste ontwikkelaars zéér positief. Positiever dan ik zelf had gedacht. Hoe verder de organisatie vorderde, hoe meer hulp ik ook kreeg. De hosting van de AppEvent-website is mij bijvoorbeeld helemaal gratis aangeboden.
Op het moment dat de hosting in orde was, ben ik als een gek begonnen aan het opstarten van een website. Vele ontwikkelaars wilden immers eerst veel informatie hebben over het project, alvorens deel te nemen. De hele website is trouwens in 3 dagen gemaakt: 1 januari was de start al.

Krijg jij een bijdrage van de ontwikkelaars om hun applicatie op te nemen?

Neen, alle ontwikkelaars deden vrijwillig mee en dat vergeten de meeste mensen blijkbaar (of ze beseffen het niet). Vandaar dat het ook zo spijtig is dat er op sommige dagen veel negatieve reacties kwamen (ik begrijp nu waarom Engadget z’n reacties sluit). Oké, niet iedere applicatie was perfect, maar het is nog altijd gratis en dat wil zeggen dat je het mag proberen zonder dat je er iets bij verliest.

Het is inderdaad wel zo dat een ontwikkelaar met een goede, maar nog niet ontdekte applicatie (veel) geld kan verdienen door deel te nemen. De gratis applicatie kwam immers elke dag op websites als bij jullie op iPhoneclub en dat is dus gratis reclame.

In een project als AppEvent gaat als organisator gigantisch veel tijd zitten. Het is niet enkel de tekst van een applicatie klaarzetten in een artikel. Er komt veel meer bij kijken: de kalender en de website dagelijks updaten, de afbeelding van de gratis applicatie van de dag maken, ontwikkelaars inlichten, een pak mails beantwoorden (660 in januari), enzovoorts. Er zijn dagen geweest dat ik tot laat in de nacht aan het werk was om alles tijdig in orde te krijgen, want om 00:01 stipt werd de volgende applicatie verwacht.

Waarom wil je naar het buitenland doorgroeien?

De oorspronkelijke bedoeling van AppEvent was om iPhone-gebruikers van Nederland en België gedurende één maand elke dag een gratis applicatie aan te bieden. Al vroeg in januari bleek echter dat er niet veel Belgen waren die de actie hadden ontdekt. Er kwamen 10 keer meer Nederlanders naar de site dan Belgen. Dat is enerzijds omdat er geen Vlaamse iPhone-website van het genre iPhoneclub bestaat en anderzijds omdat er enkel een Nederlandstalige AppEvent-website is en men in België ook Frans spreekt. Er heeft een Waalse iPhone-website over AppEvent geschreven, maar uiteraard is het effect veel minder klein als de website enkel in Nederlands bestaat.

Om die reden wil ik het tijdens de volgende editie anders aanpakken: er komt een anderstalige website (wellicht Engels omdat dat de voertaal is in de App Store) die dan veel internationaler kan doorbreken. Want het is niet omdat dit een Nederlands-Belgisch initiatief is dat we niet ontdekt zijn in het buitenland (zonder daar actief reclame voor te voeren). In de statistieken van de AppEvent-website vind ik links terug van onder andere een Duitse iPhone-website en een Turkse iPhone-website. Met een Engelstalige website kunnen we ook dat publiek bereiken en op die manier kunnen we misschien ook meer ontwikkelaars aansporen om deel te nemen: je applicatie één dag gratis beschikbaar stellen in ruil voor wereldwijde, gratis, promotie.

Wat ging er niet goed en ga je volgende keer anders doen?

Over het algemeen ging alles redelijk goed, maar er waren ook dieptepunten. Iedereen herinnert zich wellicht zaterdag 16 januari: de dag waarop er geen enkele applicaties gratis was. Aanvankelijk dacht ik dat de ontwikkelaar zijn belofte had verbroken en de applicatie niet gratis beschikbaar wilde stellen. Dat bleek echter niet het geval: het was de fout van Apple dat de App Store die dag niet werd ververst. Ik was toen bang voor negatieve reacties, maar gelukkig bleven die voor het grootste deel uit.

Wat we aan onze kant wel beter kunnen regelen zijn de afspraken met de ontwikkelaars: sommige applicaties werden pas om 7 uur in de ochtend gratis en dat was meestal niet naar de zin van de bezoekers van onze website en/of iPhoneclub als die er aandacht aan hadden besteedt. Nu de iPad aangekondigd is vind ik het trouwens een leuk idee om ook eens een iPad-editie te organiseren. Voorlopig ben ik er nog niet uit of ik dat gelijk met de gewone AppEvent-actie ga doen, of op een ander moment. Daarnaast is het ook zo goed als zeker dat er een AppEvent-applicatie komt in het genre van de 12 dagen cadeaus applicatie van Apple. Zo kan AppEvent op nog meer manieren worden gevolgd dan nu het geval is via Twitter, nieuwsbrief en RSS-feed.

AppEvent geeft aan dat ze nog zeker hulp kunnen gebruiken bij een volgende editie. Je kunt hem bereiken via Twitter (@AppEvent).

Reacties: 23 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.