DVHN Krant: Dagblad van het Noorden op iPad en iPhone

DVHN Krant is de nieuwe iPad- en iPhone-app van Dagblad van het Noorden, waarin je de krant kan lezen en het nieuws van internet ziet.

DVHN Krant header iPad iPhoneHet Dagblad van het Noorden is nu ook op de iPad te lezen, en dat geldt voor beide uitingen van de krant. Zowel het nieuws van de website als de artikelen in de krant komen in DVHN Krant voor de iPad en iPhone terug. De krantenweergave laat zich vergelijken met die van andere dagbladen. Het is een PDF-bestand dat je kan inzoomen en kan doorbladeren, maar met een artikelsjabloon erop. Zo kan je met een tik ook een artikel in een rustige leesweergave doornemen, waarin de tekst gewoon onder elkaar staat.

Artikellijst

DVHN Krant leesweergaveIn die weergave open je eenvoudig een lijst met alle artikelen in de krant van die dag, waar je aan de linkerkant doorheen kan vegen. Je ziet meteen welke berichten voorzien van een foto, maar helaas laten de koppen zich niet zo makkelijk inzien. Die vallen soms uit beeld waardoor je niet altijd een idee hebt van de inhoud van een artikel. De inleidende regels met plaatsnaam eronder kunnen dat wel wat duidelijker maken. Je kan de lettergrootte aanpassen met twee knoppen bovenin beeld. In de leesweergave kunnen foto’s ook vergroot worden, en dat zie je door een groot vergrootglas. Rechts in een artikel tref je bovendien de krantenpagina waar het artikel op staat, zodat je daar weer snel naartoe kan keren. Het is lekker duidelijk, maar artikelen worden er nooit echt rustig op in de weergave.

Leesweergave

DVHN Krant krant downloadenDagblad van het Noorden is een krant voor Groningen en Drenthe, en verdeelt die regio in zes verschillende katernen. Voordat je een krant downloadt, geef je de editie die je wilt lezen met een knop linksboven aan. Ongeacht de editie die je kiest, betaal je 1,79 euro per nummer. Leden die enkel een abonnement op de krant hebben, zullen dat bedrag ook moeten neerleggen. Met een totaalabonnement papier plus digitaal, kan DVHN Krant wel elke dag worden gedownload en gelezen. De preview van een krant beperkt zich tot een afbeelding van de cover en afbeeldingen van de belangrijkste katernen die dag – waar Regio in ieder geval altijd bij hoort. De mogelijkheden om door een krant heen te bladeren zijn legio. Met een knop rechtsboven in beeld schakel je tussen de krantenweergave en de leesweergave, maar kan je ook de pagina’s naast elkaar leggen om zo snel te scannen.

Gratis nieuws

In het gratis gedeelte van de applicatie met daarin het nieuws van de website, zijn helaas niet erg veel mogelijkheden. De berichten staan overzichtelijk onder elkaar aangekondigd met vermelding van tijd, maar van een opmaak bij de artikeltjes kan je niet echt spreken. De kop is soms bijna net zo lang als het artikel zelf. Dat geldt zeker voor de opmaak op de iPhone. De fotocollectie laadt daarnaast de eerste keer niet erg snel en mist soms wat context, zoals een item over muurschilderingen die bedrieglijk echt zijn vanuit een perspectief. Er vallen nog wel wat puntjes op de i te zetten voor DVHN dus.

DVHN Krant bladeren

Minder modern

Opvallend is dat DVHN Krant eigenlijk niet zo modern aanvoelt als de vorige applicatie die Dagblad van het Noorden op de iPad uitbracht. DvhN HD had een modernere, meer Flipboard-achtige uitstraling met vakken en een van papier afwijkende pagina-indeling. Dagblad stelt dat de lezer van de krant liever het krantengevoel heeft op de iPad. Voor de eerste keer wijkt de interface van Dagblad van het Noorden op iOS daarom ook zo af van concerngenoot Leeuwarder Courant.

Downloaden: DVHN Krant (gratis, universeel, iOS 5.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 10 juli 2013, 14:47
Categorieën Nederlandse apps, Nieuws
Onderwerpen dvhn, kranten

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.