Bagage: nieuw iPad-magazine voor vrouwen met bagage

Bagage is een nieuw magazine voor de iPad, gericht op vrouwen die van lezen houden. Het tijdschrift verschijnt rond de vakantieperiodes en kost 89 cent.

bagage magazineNederland heeft een nieuw soort magazine erbij: het swipeazine. In feite niet meer dan een iPad-tijdschrift dat je kunt swipen. Digitale tijdschriftpioniers als Autoweek en Veronica Magazine hadden zich natuurlijk ook al een grappige naam als swipeazine kunnen aanmeten. Maar dat deden ze niet, waardoor Bagage Magazine de ‘primeur’ heeft. Het tijdschrift wordt uitsluitend gemaakt voor tablets en is bedoeld voor vrouwen die van lezen, reizen en levensverhalen houden. Audio, video en doorklikmogelijkheden naar internet en sociale media moeten ervoor zorgen dat het meer is dan een PDF-magazine.

“Slimme vrouwen die van lezen houden”, zo noemen de makers van Bagage hun doelgroep. Het magazine bevat voornamelijk artikelen van freelance tekstschrijvers, die zelf in de doelgroep vallen. Zij hebben het magazine gemaakt dat ze zelf graag zouden willen lezen. En dat betekent vooral: portretten van heel gewone vrouwen, zoals: de boekenkast van 49-jarige HR-consultant Tecla, een verhaal over het leven van kandidaat-notaris Djonie en veel vraaggesprekjes met mensen die de redacteuren op straat of bij het benzinestation zijn tegengekomen. Er zitten wel leuke ideeën tussen, zoals foto’s van vrouwen in hun auto, waarbij de redacteur op basis van de foto een verhaaltje verzint wie ze zijn en waar ze naartoe gaan. Maar het levert ook wat krampachtige ideeën op om interactiviteit in het magazine te stoppen. Hebben mensen na het lezen van een artikel over de volstrekt willekeurige vrouw Djonie echt zin om flauwe quizvragen in te vullen, om jezelf te overhoren of je wel goed hebt opgelet hoe haar privésituatie is en waar ze ook alweer is opgegroeid?

bagage magazine 1

bagage magazine 2

Het plan is om Bagage Magazine uit te brengen rond de vakantieperiodes. In het zomernummer staan veel verhalen over vrouwen, verhalen over mensen die op Schiphol op het punt staan te vertrekken en een column van een vrouw die naar Zuid-Afrika is verhuisd en ook daar “gewoon maar wat doet”. Als je van verhalen houdt is Bagage een leuk en afwisselend, maar niet te diepgaand magazine. Er is meer interactie dan bij een doorsnee magazine dat naar PDF is omgezet, maar totaal nieuw zijn die interactiemogelijkheden niet. Soortgelijke blader-, kras-, veeg- en aantikmogelijkheden zijn wel vaker in digitale tijdschriften gebruikt, alleen misschien niet zo talrijk als Bagage doet. Er moet toch wel een hoop getikt en ‘ontdekt’ worden om het magazine in z’n volle glorie te ontdekken.

Een los nummer kost €0,89, op termijn komt er ook een Android-versie aan. Voor iPad mini-gebruikers is Bagage Magazine nog een beetje een afrader; sommige teksten zijn te klein om comfortabel te kunnen lezen (laat staan als je in volle zon aan het zwembad zit) en inzoomen kan niet.

Downloaden: Bagage Magazine (€0,89, iPad)

bagage magazine 3

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 10 juli 2013, 16:42
Categorie Kiosk
Onderwerpen magazine, tijdschriften

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.