Dream of Pixels: omgekeerd Tetris op de iPhone

Tetris, maar dan omgekeerd. Dat is het ontspannende en rustig afgewerkte Dream of Pixels voor de iPhone, iPod touch en iPad.

Dream of Pixels omgekeerd Tetris iPhoneDream of Pixels voor de iPhone en iPad geeft de grootste draai aan Tetris die het van oorsprong Russische puzzelspelletje ooit heeft gezien: je bouwt geen torens van blokken, maar je breekt ze af. In een groot vlak van velden zie je in de bovenhoek welk blok je uit het veld moet hakken, en die vorm druk je in op het scherm. De truc is om de ‘toren’ af te breken voordat hij de onderkant van het scherm raakt. Dream of Pixels heeft zelfs vijf verschillende speltypes geïntroduceerd omtrent het principe.


Maar het is de audiovisuele vormgeving die pas echt opzien baart. De game maakt gebruik van waterverfschilderingen op de achtergrond en is voorzien van uiterst ontspannende muziek. Lettertypes die worden gebruikt zijn klassiek, knoppen als Game Center zijn niet nadrukkelijk aanwezig, maar zijn witte schimmen op de achtergrond. Dream of Pixels wijkt qua presentatie af van wat je van games gewend bent. Je wordt vooral verzocht achterover te leunen en het – misschien wel in trance – weg te spelen.

Dream of Pixels screenshot Dream of Pixels speltypes

Voor het zover is, moet je verplicht de Tutorial doorlopen en dat is geen overbodige luxe. Omgekeerd Tetris is eventjes wennen. Links zie je de bekende blokken in beeld. Zij vormen de opdracht voor de vorm die je uit de blokkentoren weg moet ‘hakken’. Je hoeft maar op de onderste rij blokken te tikken om ze weg te halen. Met een subtiele veeg naar boven, hak je het blok in een andere richting uit de toren. Je mag de blokken alleen verwijderen als ze kunnen ontsnappen naar onderen. Je kan dus geen vorm meteen uit het midden van de constructie halen. Stukken toren die je niet goed verwijdert, blijven zweven onder de toren. Ze worden pas weer bij de toren gevoegd, als de lijnen tussen de toren en de losse blokken totaal vrijgemaakt zijn van blokken. Een thunder noemt Dream of Pixels de samenvoeging.

Het is een van de acties die je moet voltooien om een van de vijf speltypes vrij te spelen in het spel. Na Tutorial mag je meteen beginnen in de Classic-stand, waarin je een highscore moet neerzetten en na een vaste hoeveelheid lijntjes verwijderen, een level omhoog gaat. Net als in het klassieke Tetris. Haal je daar een aardige score op, dan speel je de puzzelmodus vrij. Daarin krijg je uitdagingen voorgeschoteld waarin je de vormen zo moet passen, dat er niets meer van de toren overblijft. Je hebt daarbij trouwens niet te kampen met een toren die naar de onderkant van het beeld beweegt, en hebt dus alle tijd van de wereld. Daarna kan je de Pro-modus vrijspelen, een variant op de Classic-modus waarin je meteen in het tamelijk snelle level 9 begint. Met 100 thunders speel je de nog snellere Nightmare-modus vrij en als je 42 witte bonusvormen verwijdert uit de toren in dat speltype, ontgrendel je tenslotte het nog pittigere Shattered Dream-niveau.

Met de latere niveau’s bedient het spel de fanatieke highscore-jagers, die misschien niet aan hun trekken komen met de standaard Classic en Pro-standen. Daarin kan het een flinke tijd duren voordat je een highscore verbreekt, omdat je eerst nog de vooral rustgevende introductiestanden langs moet. Classic en Pro zijn met name geschikt voor een rustige sessie als je minder bekwaam bent in Tetris, of als je even weg wil zakken met de muziek in je oren. Met oordoppen wordt het spel echt fijn: de zen-klanken en geluidseffecten máken de ervaring.

Dream of Pixels heeft zestig puzzellevels, verschillende niveau’s voor elk type speler en bovenal: het speelt heerlijk weg. Zowel de rustgevende klanken als de uitdagingsmogelijkheid en achievements in Game Center kunnen ervoor zorgen dat je vaak zal terugkomen in het spel. Omgekeerd Tetris is verrassend leuk.

Downloaden: Dream of Pixels (€0,89, universele app)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 15 november 2012, 11:18
Categorie Games
Onderwerpen pixel, tetris
0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.