Dikke Van Dale en Grote Van Dale woordenboeken voor iPhone beschikbaar

De Dikke Van Dale en de grote Van Dale-woordenboeken zijn nu als iPhone-app verkrijgbaar. Titels zijn 'Dikke van Dale', 'Hedendaags Nederlands', 'Groot Engels', 'Groot Frans' en 'Groot Duits' voor iPhone.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

Dikke Van DaleHet bekende Dikke Van Dale-woordenboek is vanaf vandaag als iPhone-app verkrijgbaar. Ook de Grote woordenboeken voor Hedendaags Nederlands, Engels, Frans en Duits van de uitgever kunnen vanaf vandaag worden gedownload. In de Dikke Van Dale vind je, net als in de papieren variant, ongeveer 238.000 trefwoorden en 321.000 betekenissen. Hierdoor is de app ook vrij fors in omvang, ondanks het feit dat er vooral tekst in zit: je zult 183MB moeten downloaden voordat je met de Dikke Van Dale Nederlands aan de slag kunt. Met een prijskaartje van €79,99 kost de app minder dan de 150 euro kostende papieren variant, maar een stuk meer dan de gemiddelde app.

De nieuwe woordenboeken bieden een vrij standaard interface. Onderin het scherm zie je drie tabbladen, waarmee je kunt wisselen tussen een algemeen informatiescherm met onder andere copyrightinformatie, de instellingen van de app en het woordenboek zelf. Zit je in het woordenboek-tabblad, dan zie je een trefwoordenlijst met nagenoeg alle woorden die in het boek te vinden zijn. Met een tap op een woord ga je naar een extra pagina, vanaf waar je de definitie kunt lezen. Een swipe van links naar rechts brengt je weer terug naar de woordenlijst. Bovenin het beeld staat constant een zoekmachine, waarmee je een specifiek woord makkelijk kunt opzoeken.

Van Dale 1Van Dale 2

De woorden in de lijst staan erg dicht op elkaar, waardoor er enige handigheid voor nodig is om iedere keer de juiste optie aan te tappen. Hoewel wij tijdens het testen een aantal keren mis drukten, slaagden we er het merendeel van de tijd wel in om de juiste pagina te openen. Door in de woordenlijst (of bij een definitie) het scherm uit elkaar te knijpen is het wel mogelijk om de woordgrootte aan te passen, wat enigszins kan helpen.

Van Dale biedt al langer iPhone-apps aan: vorig jaar verschenen nog de middelgrote woordenboeken in de App Store. Ook deze apps zijn voor App Store-begrippen vrij prijzig. Van Dale zal in een latere update iPad-ondersteuning aan de woordenboek-apps toevoegen, maar tot die tijd moet je de iPhone-versie opgeblazen op je iPad bekijken. Heb je een iPhone 5, dan moet je tegen twee zwarte balken in het scherm kijken – de hogere resolutie van het lange scherm wordt namelijk niet ondersteund. De woordenboeken van Van Dale zijn niet zonder concurrentie: applicaties zoals Woordenboek XL en Languages zijn bijvoorbeeld een goedkoper alternatief.

Downloaden:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 28 januari 2013, 19:25
Categorie Naslagwerken
Onderwerp van dale

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.