Concept Maker: nieuwe iPhone-app dwingt je tot inspiratie

Concept Maker is een iPhone-app die je helpt bij het doordenken van je product of idee. Het stelt lastige vragen die je jezelf als opdracht kan voorleggen.

Concept Maker inspiratie-app op de iPhoneHet klinkt misschien vreemd, maar inspiratie kun je afdwingen. Dat kan bijvoorbeeld door jezelf vijf minuten onafgebroken aan iets te laten denken. De nieuwe iPhone-applicatie Concept Maker helpt alle guru’s, experts en oplossingendenkers een handje. Het legt je verschillende opdrachten voor in een gelimiteerde tijd en laat je de antwoorden op papier of in de applicatie geven. Ook kan je notities opslaan en inspirerende teksten en foto’s bekijken.

De Engelstalige app heeft een draaischijf met daarin verschillende functies. De sectie Idea Cards schotelt je foto’s met een motiverende tekst voor. Denk aan ‘wat is een gereedschap waar iedereen dagelijks wat aan heeft?’, ‘Hoe zou je een product herontwerpen’ en ‘Denk aan alles wat de competitie niet doet. Doe dat.’ De categorie Art Direction Cards komt overeen met Idea Cards, maar is veel meer gericht op design. Maar waar de kaarten echt tot zijn recht komen, is bij de Idea Clock. Daar zijn het geen losse flodders, maar worden de kaarten je opdrachten. Van tevoren stel je zelf in hoeveel kaarten je in hoeveel minuten tijd wilt beantwoorden. Stel dat je 3 kaarten wilt beantwoorden in 6 minuten, dan krijg je elke twee minuten een nieuwe kaart voorgeschoteld. Er klinkt een piep bij een nieuwe vraag en meerdere piepjes als je tijd erop zit. En dan maar hopen dat je wat op papier gekregen hebt.

Je kan ook notities, audionotities en foto’s maken en ophalen in de app zelf, maar dat valt lastig te combineren met de Idea Clock. Je ziet de tijd namelijk dan niet meer actief in het scherm. Een ander dubieus puntje is dat het scherm op zwart springt tijdens de Idea Clock – en we kunnen de app niet betrappen op pushberichten om de wekker in standby te laten afgaan. Een stomme slordigheid als je met je hoofd in een opdracht zit en niet op de tijd let.

Als een kaart niet bevalt, kan je hem overslaan. De notities, foto’s en audionotities kun je overigens overal vanuit de app maken. Je vindt ze terug in de categorie Folders, te vinden in de draaischijf. Daarin staat als laatste optie ook Random Inspiration, waarbij foto’s van de fotosite Flickr worden gehaald ter verfrissing en inspiratie.

De opdrachten in Concept Maker zijn lastig en vergen vaak wel even meer tijd dan de 2 minuten per kaart die de app aan je voorlegt. Gelukkig kan je tijd zelf instellen. Als je twijfelt aan je product of nadenkt over een te ontdekken gat in de markt, kan de app je echter op weg helpen met nuttige vragen.

Downloaden: Concept Maker (€2,39)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 17 november 2011, 20:30
Categorie Productiviteit
Onderwerpen inspiratie, motivatie

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.