HabitBull leert je vervelende gewoontes af.

Review: leer vervelende gewoontes af met HabitBull

Heb je veel slechte gewoontes waar je graag vanaf zou willen? HabitBull is de helpende hand. Met deze iPhone-app moet je snel van nare gewoontes af zijn, terwijl je goede gewoontes aan kunt leren.

HabitBull leert je vervelende gewoontes af.Stoppen met roken? Meer gaan sporten? Vaker afspreken met je vrienden? Je kent die voornemens wel om iets niet meer te doen of er juist mee te gaan beginnen. Om slechte gewoontes af te leren of nieuwe de normaalste zaak van de wereld te maken, is er nu de app genaamd HabitBull. De app is gemaakt door een klein Londens bedrijfje met een Belgische mede-eigenaar en was al een tijdje beschikbaar voor Android. Nu is de app ook beschikbaar voor iOS, waardoor ook iPhone-gebruikers een beter mens moeten worden.

Allerlei soorten (nare) gewoontes

In de HabitBull-app kun je allerlei soorten gewoontes invullen die je jezelf af wil leren. Denk aan categorieën zoals gezondheid, geld of huishouden. Moet je van jezelf minstens twee keer per week stofzuigen, dan stel je dit eenvoudig in. Wil je elke dag iets aardigs doen voor de medemens? Ook dat is met de app mogelijk. Je kunt bij het invoeren van een gewoonte heel nauwkeurig instellen aan welke criteria het moet voldoen om het als volbracht in te stellen. Is een simpele ja of nee voldoende, of is het gebonden aan een bepaalde hoeveelheid? De app regelt het voor je. De app is gratis te gebruiken met beperkte opties, maar de in-app aankoop voor de volledige Premium-versie is momenteel gratis.

HabitBull leert je vervelende gewoontes af. HabitBull leert je vervelende gewoontes af.

Het is de bedoeling dat je al je gewoontes waar je iets aan wil doen in de app opslaat. Om je te motiveren om je doelen vol te houden, introduceert HabitBull zogenaamde ketens. In een kalenderweergave worden behaalde doelen aan elkaar gekoppeld. De gedachte hierachter is vergelijkbaar met de doelringen op de Apple Watch. Waar je op de Apple Watch de ringen graag compleet wil maken, is het in HabitBull zonde om een keten te moeten verbreken als je je doel voor de dag niet behaald hebt. Voor elke ingestelde gewoonte is een aparte keten zichtbaar.

HabitBull leert je vervelende gewoontes af. HabitBull leert je vervelende gewoontes af.

Verschillende weergaven
De app biedt verschillende weergaven om te controleren of je doelen per gewoonte bereikt hebt. In het dagoverzicht vind je alle gewoontes en doelen onder elkaar, maar in de week- en maandweergave is pas echt goed zichtbaar of je alles volbracht hebt. In deze weergaven zijn de eerder benoemde ketens ook te zien, waardoor je in een oogopslag ziet of je op de juiste weg bent. Ook zie je hier allerlei grafieken voor een meer gedetailleerde blik op je prestaties. Ook het invoeren van de juiste gegevens of je iets wel of niet behaald hebt, doe je in deze weergaven. En juist op dat punt kan de app wel wat verbeteringen gebruiken.

Deze verschillende weergaven zijn nagenoeg de enige plekken waar je het wel of niet behalen van een doel in kunt vullen. Je moet daardoor elke keer de app openen en naar de juiste pagina gaan, terwijl dat eigenlijk veel sneller kan. De app mist bijvoorbeeld een widget voor het Berichtencentrum om snel de gewoontes aan te vullen. Een app voor de Apple Watch was ook nog handig geweest, maar ook die ontbreekt op dit moment. Wel kun je voor je gewoontes herinneringen instellen, waardoor je er met een pushbericht aan herinnerd wordt. Deze zijn interactief, waardoor je vanuit deze notificaties actie kan ondernemen.

HabitBull leert je vervelende gewoontes af. HabitBull leert je vervelende gewoontes af.

Tot slot kun je in de app discussiëren met andere gebruikers over de verschillende gewoontes. Zo doe je niet alleen inspiratie op, maar krijg je ook te maken met lotgenoten. Dit geeft de app een sociaal aspect, waardoor je meer gemotiveerd wordt om de gewoontes aan of juist af te leren. Wel een kleine kanttekening: bij onze test met vrij constant gebruik viel op dat de app veel stroom verbruikt, wat waarschijnlijk komt door onbekende achtergrondactiviteiten.

Conclusie HabitBull review

HabitBull is een zeer bruikbare iPhone-app voor het afleren van nare gewoontes of juist nieuwe goede gewoontes aan te leren. Door het gebruik van ketens word je extra gemotiveerd om je doelen te volbrengen. In de verschillende weergaven zie je in een oogopslag of je op de goede weg bent. Wel is het jammer dat de app alleen beschikbaar is voor de iPhone en niet voor de iPad of Apple Watch. Bovendien zou een widget voor in het Berichtencentrum erg bruikbaar zijn, maar helaas moeten we het op dit moment nog zonder doen. Desalniettemin kan HabitBull erg bruikbaar zijn, helemaal als je van jezelf een beter mens wil maken.

Pluspunten

  • Ruime keuze aan allerlei soorten gewoontes
  • Dankzij ketens blijf je gemotiveerd
  • Veel verschillende weergaven

Minpunten

  • Alleen voor de iPhone
  • Invoeren van behaalde doelen kan makkelijker

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 28 november 2015, 17:00
Categorie Lifestyle
Onderwerp motivatie

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.