Codeacademy: nu ook gratis leren programmeren op de iPad

Codeacademy is een interactieve app die je in een uurtje leert programmeren. De app is nu ook op de iPad beschikbaar, met fijne nieuwe functies.
Lisa van der Velden - · Laatst bijgewerkt:

Codecademy teaserCodeacademy: Hour of Code is een relatief nieuwe applicatie die mensen met een iPhone in een uurtje wil leren programmeren. Tijdens het leren schrijf je spelenderwijs een eigen programmacode. De interactieve app werd origineel uitgebracht tijdens Hour of Code, een evenement waarbij iedereen wordt aangespoord om minstens één uurtje in programmeerles te steken. Ironisch genoeg duurt de cursus in de app na een update nu iets langer dan een uur, en om dat te vieren hebben de ontwikkelaars de applicatie universeel gemaakt. De app, die tevens een aantal fijne nieuwe functies heeft, leert je nu dus ook programmeren op de iPad.

programmerenMet een van die nieuwe functies kunnen cursisten nu vanuit de app een eigen webpagina maken. Op die website kunnen ze een eigen foto, biografie en meer plaatsen. Daarna kunnen ze de pagina vanuit de app met vrienden of familie delen, om zo te laten zien hoeveel vooruitgang ze hebben geboekt. Ook nieuw: de applicatie biedt gebruikers nu de mogelijkheid om HTML te leren. Op de populaire website van Codecademy is het al meerdere jaren mogelijk om te leren programmeren door interactieve, slim opgezette lessen te volgen. Omdat de ontwikkelaars de connectie tussen die website en de applicatie willen versterken kun je voortaan in de app kiezen met welk leertraject je op de desktop verder zou willen gaan.

De lessen in de Codecademy-app bestaan uit een beschrijvende tekst bovenin, een donker veld met programmacode daaronder en een groene knop waarmee je het door jou ingevulde programma opstart. Door te tappen op openstaande velden in de code moet je zelf nieuwe parameters toevoegen, om zo de app te laten werken zoals verwacht. Het idee doet denken aan Duolingo, waarmee je op interactieve wijze een nieuwe taal leert. Codeacademy loopt de basisprincipes van iedere programmeertaal langs, wat betekent dat je niet een specifieke taal voor je kiezen krijgt. In Amerika pakte Apple flink uit voor Codeacademy. Net na het verschijnen van de app bleek dat alle Apple Stores in de Verenigde Staten speciale workshops in het teken van programmeren gaven. In de Nederlandse Apple Stores waren deze workshops niet te vinden.

Downloaden: Codecademy: Hour of Code (gratis, universeel, iOS 7.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 8 februari 2014, 12:51
Categorie Onderwijs
Onderwerp programmeren

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.