Review: Staccal 2: nieuwe agenda-app bomvol weergaven

Staccal 2 is een nieuwe agenda-app voor iPhone met 12 weergaven en allerlei handige veegbewegingen. Toch kan hij beter.

Staccal 2 iPhone agenda-app“Als we nou eens twaalf verschillende weergaven in een app zetten, dan vindt iedereen er vast wel zijn weg in.” Dat moeten de dames en heren achter de nieuwe agenda-app Staccal 2 hebben gedacht. De applicatie geeft je een maand-, week-, dag-, lijst- en doorlopende maandweergave, naast nog een overzicht van taken dat integreert met de standaard Herinneringen-app op elke iPhone. Die veelvoud aan keuze is echter niet het enige waarvoor je Staccal 2 zou kunnen installeren. De app biedt ook wat vernuftige trucjes.

Handige veegbewegingen

De troef van Staccal 2 zit in de veegbewegingen. De applicatie neemt er even de tijd voor bij de introductie en dat is terecht. Zij bepalen eigenlijk hoe handig deze app is. De meest bijzondere beweging: leg je vinger op het scherm en houd hem erop terwijl je naar beneden beweegt. Je ziet dan elke afspraak waarover je vinger heen komt, vergroot in beeld. Met een pinch-to-zoom verhoog je de vakken van de data. Met twee vingers omhoog zie je de afspraken van de geselecteerde dag onderin beeld en met een lange druk op een afspraak, krijg je snelle bewerkingsopties. Je verandert niet alleen alle invulvelden, maar versleept een afspraak ook makkelijk naar een andere datum of kopieert hem.

De eerlijkheid gebied te zeggen dat de veegbewegingen ook wel welkom zijn. Want welke van de verschillende weergaven je ook kiest, ze zijn nog van het oude stempel. Dat wil zeggen: ze doen denken aan oudere agenda-apps, waarin er zoveel mogelijk informatie in beeld moet staan, maar waardoor je niet concreet kan lezen welke afspraken je nou op een dag hebt. Gelukkig onthoudt de app je instellingen. Heb je de lijst onderin beeld open gezet in de maandweergave of heb je de dagen in de lijstweergave groter getrokken (persoonlijke favorieten), dan open je de app de volgende keer precies zo.

Staccal 2 iPhone agenda-app maand Staccal 2 lijstweergave iPhone agenda

Niet zoals weergegeven

Net als trendsetter Fantastical en het vandaag nog vernieuwde Calendars 5 van Readdle, lijkt Staccal 2 een makkelijke invoermethode voor nieuwe afspraken te voeren. Een dubbeltik op een dag en een vloeiende zin volstaan om een afspraak in te plannen. Helaas werkt het niet zoals het zou moeten. Een van de App Store-screenshots impliceert dat je 13.00 14.00 uur kan intypen en dat de afspraak dan meteen op dat tijdstip gezet wordt. Die ervaring kan ik in de test helaas niet delen. Ook steekwoordjes als at of in voor plaatsbepaling, of with voor andere personen, werken hier niet. Calendars 5 blijft leider op dat gebied.

Staccal 2 iPhone instellingen opties thema's Staccal 2 instellingen swipes iPhone

Een kijkje in de instellingen

Het verdient aanbeveling om de instellingen van Staccal 2 te bestuderen. Het zijn er minstens zoveel als de agenda-weergaven. Zo kan je de functie achter elke veegbeweging instellen, bepaal je de startdag van de week en kies je uit een handvol steunkleuren, zoals rood, groen of paars. Helaas ontbreekt directe integratie met Google Calendar, Facebook-verjaardagen en evenementen of Microsoft Exchange. Net als in de meeste agenda-apps, komt de ondersteuning vanuit de standaardagenda op de iPhone zelf. Zo laat Staccal 2 de kans liggen om tot de beste agenda-apps op de iPhone te horen.

Downloaden: Staccal 2 (€0,89, iPhone, iOS 7.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 23 januari 2014, 9:30
Categorie Productiviteit
Onderwerp activity

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.