CoalitieKiezer: iPhone-app laat politieke partijen je favoriete coalitie weten

Met de iPhone-app CoalitieKiezer kan iedereen aangeven wat zijn of haar favoriete coalitie na de Tweede Kamerverkiezingen op 12 september 2012 is geworden. De applicatie moet een signaal afgeven aan de partijen.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

CoalitieKiezer iPhone iPod touchHebben we met de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen gisteren – de VVD als grootste, PvdA er net achteraan – niet al een sterk signaal afgegeven wie we graag zien regeren in Nederland? Volgens ontwikkelaar La Carte Internet niet. Zij waren er als de kippen bij om de CoalitieKiezer uit te brengen voor de iPhone. “Het idee is om massaal aan te geven wat uw favoriete coalitie is. Alleen dan zijn wij ervan overtuigd dat hier iets mee te doen is”, luidt de omschrijving van de applicatie in de App Store.

Coalitieresultaat- top 5 meest gestemde resultatenHet is daarmee na de Stembreker de tweede iPhone-app die daadwerkelijk invloed wil uitoefenen op de samenstelling van partijen die de komende vier jaar met elkaar door één deur moeten. Waar Stembreker omgeven was door raadselachtige rekenmethodes, stelt de CoalitieKiezer zich op als een doodgewoon adviesmiddel. Je hoeft bovendien geen gegevens achter te laten in de applicatie en al helemaal niet je telefoonnummer. “Het is ons cadeau aan de democratie”, laat ontwikkelaar Bob van Leeuwen weten aan iPhoneclub.nl:

Wij willen met deze app aandacht vragen voor ons kiessysteem dateert uit 1917. Ons kiesstelsel is naar onze mening niet meer van deze tijd en het zou beter zijn om op een coalitie te stemmen. Het doel van deze app is via social crowd invloed te kunnen uitoefenen op de politiek en in het bijzonder het coalitieproces.

De CoalitieKiezer zal actief zijn gedurende het coalitieproces van de Tweede Kamer. Dat zie je nu al in de app terug. Het hoofdmenu bestaat uit drie icoontjes: een kalender laat zien dat we in de eerste week zitten, de tweede geeft je toegang tot het invoeren van je eigen gewenste coalitie en de derde laat de vorige resultaten zien. Daar kan je – als het proces lang genoeg duurt – vegen tussen de verschillende weken en zie je in een tabel op welke top 5 kabinetten de gebruikers hebben gestemd. De score wordt uitgedrukt in procenten, met op het moment van schrijven een combinatie van VVD, PvdA én D66 fier bovenaan met 28 procent.

Coalitie Kiezen in iPhone-appEr wordt je geen strobreed in de weg gelegd om de resultaten te bekijken voordat je zelf een voorkeurscoalitie aangeeft. Dat doe je door maximaal vijf partijen van een balk naar het midden te slepen. Je ziet bij elke partij over hoeveel zetels ze beschikken en zodra je op 75 zetels uitkomt – edit: inderdaad een fout van de app, mag je stemmen. Bovendien kan je extra informatie over een partij winnen: je laatst aangeraakte partij wordt toegelicht in een infoblok. Druk erop en je ziet wie de partijleider is, de fractieleider en de EU-voorzitter. Ook zie je met hoeveel zetels ze zijn vertegenwoordigd in de 2de kamer, 1de kamer en de EU. Je ziet bovendien wie de partijvoorzitter is, wanneer de partij is opgericht en kan een algemene profielomschrijving van de partij lezen – en die desgewenst delen op Twitter en Facebook. Vreemd genoeg ontbreekt dan wel weer een functie waarmee je je favoriete coalitie kan delen vanuit de app. Alleen de totaalstatistieken zijn inzichtelijk voor geïnteresseerde politici.

Downloaden: CoalitieKiezer (gratis)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 14 september 2012, 9:50
Categorieën Lifestyle, Nederlandse apps
Onderwerpen politiek, verkiezingen

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.