Cardless: Passbook-tickets maken van Nederlandse klantenkaarten

Cardless is een nieuwe Nederlandse iPhone-app waarmee je Passbook-passen maakt. De app heeft al sjablonen van de top 10 klantenkaarten.

Cardless iPhone kaartje scannenAl die pasjes en kortingsbonnen in je portemonnee. Apple’s Passbook had er allang mee moeten afrekenen, toch? Zo’n vaart loopt het nog niet, maar nu is er in navolging van de eerder uitgebrachte applicatie PassMaker, een nieuwe Nederlandse applicatie die ervoor moet zorgen dat je simpel allerlei Nederlandse klantenkaarten en bonnen in Passbook kan invoeren. Cardless is afkomstig van Fosbury, een startup waarmee je als ondernemer of bedrijf zelf eenvoudig een Passbook-campagne kan opzetten.

Concurrentie

Cardless heeft niet alleen PassMaker (€0,89) als concurrent, maar zit ook in het vaarwater van Cards in Passbook. Dat is een website waarmee je pasjes voor Apple’s virtuele portemonnee kan maken. Die wordt deze week nog vernieuwd. We weten nog niet wat de (nieuwe) mogelijkheden via die website gaan worden. Ondertussen is Cardless in ieder geval een aardige applicatie om pasjes mee op te slaan in Passbook.

De pasjes die we proberen van de ANWB en Albert Heijn, zien er verzorgder uit dan degene die we maken in PassMaker. Kijk maar eens naar deze pasjes van de Albert Heijn-vergelijking. Links zie je de pas van PassMaker, rechts die van Cardless die voorzien is van een foto. Omdat Cardless ook nog gratis is vergelijken we de apps hierna niet langer.

Passbook gemaakt met PassMaker Passbook gemaakt met Cardless

Passen maken

Als je Cardless opent zie je een top 10 van de meest aangemaakte passen in de applicatie: Albert Heijn, Airmiles, Nespresso, ANWB, The Body Shop, Pathé Unlimited, Karwei, IKEA, FBTO en Douglas. Daar zijn in ieder geval sjablonen voor aangemaakt zodat de pas er leuk uitziet. Helaas is een totaaloverzicht niet op te vragen. Je kan alleen gebruik maken van de zoekbalk als je een andere pas wilt invoeren. Een verzekeringspas van Independer heeft bijvoorbeeld geen sjabloon. Je kan wel zelf een pas aanmaken, maar die zal niet voorzien zijn van een ontwerp. Helaas is het ook niet mogelijk zelf een foto toe te voegen. Je hoeft maar één keer je naam en achternaam in te voeren in Cardless om alle pasjes op persoonlijke naam te zetten.

Je kan een barcode scannen met de applicatie, maar je kan ook zelf een code of lidmaatschapsnummer handmatig invoeren. Er wordt dan een streepjescode gemaakt in het Passbook-ticket, zodat je de virtuele pas als vervanger van je ‘analoge pas’ kan gebruiken. Het ligt echter aan de winkelapparatuur of een code van het iPhone-beeldscherm kan worden ingelezen. Onze ervaring leert dat lang niet alle barcodescanners probleemloos met de code op het iPhone-scherm omgaan.

Cardless pas toevoegen Cardless pas scannen

Handeling teveel

De klantenkaarten in Cardless zien er verzorgd uit en zijn in een handomdraai te maken. Een nadeel is dat Cardless alle pasjes op één stapel binnen Passbook bij elkaar gooit. Zo moet je er horizontaal doorheen vegen in Passbook en zie je de pasjes niet meteen in het hoofdoverzicht onder elkaar. Dat is eigenlijk net een handeling teveel als je bij de kassa je klantenkaart snel wilt laten scannen.

Downloaden: Cardless (gratis, iPhone, iOS 6.0+)

Reacties: 27 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.