Bitcasa: nieuwe opslagdienst met app wil alternatief voor harddisk zijn

Bitcasa is een nieuwe aanbieder van een online opslagdienst met iPhone-app. Je krijgt 10GB gratis of betaalt 69 dollar per jaar. Encryptie en ontdubbelen moeten Bitcasa onderscheiden van andere diensten.

bitcasa appBitcasa is een nieuwe online backupdienst die overal te bereiken is. Niets nieuws ten opzichte van Dropbox of iCloud zou je denken, maar toch is Bitcasa anders. Er is geen offline synchronisatie, die alleen maar tijd en opslagruimte kost. Bestanden worden alleen maar gestreamd of gedownload op het moment dat je ze zelf opvraagt. Doel van Bitcasa is om razendsnel toegang te geven tot je online documenten. Door caching zijn de meestgebruikte mappen het snelst toegankelijk. Bij een gratis abonnement krijg je 10 gigabyte opslagruimte, maar als je een jaarabonnement van 69 dollar afsluit geldt er helemaal geen maximum meer. Natuurlijk heeft Bitcasa meteen een iPhone-app uitgebracht, anders zouden wij er niet over schrijven. Versie 1.0 van de app is eigenlijk gewoon een bestandsbrowser met zoekfunctie en één extraatje: een automatische foto-upload.

bitcasa iphoneBitcasa maakt gebruik van een eigen versleutelingsmethode. Over die versleuteling valt nog wel het een en ander af te dingen. Bitcase gebruikt namelijk encryptie aan de client-zijde, maar beweert bovendien dat ze speciale algoritmes en compressietechnieken gebruiken om te voorkomen dat bijvoorbeeld liedjes of films meermaals worden opgeslagen. Als honderd mensen precies dezelfde film hebben gedownload en in hun online opslagruimte hebben gezet, hoeft Bitcasa er maar eentje te bewaren. Maar Bitcasa beweert tegelijk dat ze vanwege de encryptie aan de zijde van de client niet eens weten wat ze opslaan. Bitcasa gebruikt deze ontdubbelingstechnieken om de kosten laag te houden, want volgens de bedenkers is maar 40% van de data die iemand opslaat persoonlijk en uniek. De overige 60% bestaat uit dezelfde mp3’tjes en soortgelijke files die duizenden andere mensen bewaren.

Los van de versleuteling en het feit of Bitcasa al dan niet kan achterhalen dat ik dezelfde bestanden als de buurman heb opgeslagen: de dienst zou wel kunnen voorzien in een behoefte. Voor een vaste prijs krijg je onbeperkte opslagruimte voor documenten die je niet voortdurend nodig hebt. Bitcasa geeft als verweer dat concurrenten als Dropbox en Google Drive helemaal geen encryptie gebruiken, maar de bestanden die je in je online opslagruimte opslaat onbeveiligd ergens op een server staan. Inschrijven kan op Bitcasa.com voor $10 per maand of de al genoemde $69 per jaar.

Downloaden: Bitcasa (gratis, universeel, iOS 5.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 6 februari 2013, 10:03
Categorie Diensten
Onderwerpen dropbox, google drive, online opslag

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.