Autodesk FormIt: 3D-ontwerpen maken op de iPad

Autodesk FormIt is een 3D-modelleertool waarmee je ontwerpen in 3D en 2D kunt maken. Autodesk FormIt is bedoeld voor designers en bevat diverse ontwerptools.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

huis-autodesk-formitAutodesk is een bekende naam als het om 2D- en 3D-modelleren gaat. Op de iPad hadden ze al een aantal apps uitgebracht, maar met de komst van Autodesk FormIt wordt het pas echt mogelijk om objecten in een 3D-wereld te modelleren, zonder muis en sneltoetsen. Autodesk FormIt is een designtool waarmee je via het touchscreen de vormen maakt.

Hulpmiddelen zoals rekenmachines, een tekentool voor vloeroppervlak en hoogte, schaduwen en satellietbeelden zorgen ervoor dat je object zo realistisch mogelijk wordt. Je kunt met het schaduwtool bijvoorbeeld bestuderen welke schaduwen een object werpt op bepaalde tijdstippen op de dag. Zo kun je bij het ontwerpen van een huis nagaan hoe hoog de zon staat en of de achtertuin wel het hele jaar zonnig is.

De app kan ook omgaan met minder concrete ideeën, door je te helpen een bepaald concept uit te werken. Zodra een idee in je hoofd opkomt kun je gaan tekenen. In de app vind je een bibliotheek met allerlei vormen, zoals kubussen, cilinders en piramides. Die kun je gebruiken als basisvormen voor je model. Je kunt ze kopiëren, roteren, uittrekken en draaien. Grootste minpunt van de app voor Nederlandse gebruikers is dat er nog geen metrische eenheden worden ondersteund (alleen imperial maten). De metrische eenheden zullen nog wel worden toegevoegd.

autodesk-formit-ipad

Het gemaakte model kun je exporteren of als plaatje versturen naar anderen. Je kunt ook het model laten ronddraaien, zodat je het van alle kanten kunt bekijken. De app ondersteunt BIM (Building Information Modeling) workflow en kan de ontwerpen exporteren naar verschillende formaten, zoals .rvt (Revit) en .sat (Autodesk Fusion). Je kunt de modellen ook opslaan bij Autodesk’s 360-clouddienst. Autodesk legt in een blogposting uit wat je zoal met de app kunt doen.

Downloaden: Autodesk FormIt (gratis, iPad, iOS 5.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 12 december 2012, 12:34
Categorie Zakelijk
Onderwerpen 3d, autodesk

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.