ARtours voor iPhone: rondleidingen door Stedelijk Museum

Het Stedelijk Museum Amsterdam heeft ARtours voor iPhone uitgebracht, een gratis app met rondleidingen met beeld en geluid.

ARtours logoHet Stedelijk Museum Amsterdam heeft zijn eigen app: ARtours voor de iPhone. Volgens de maker worden in de app de nieuwste technologieën gebruikt om de collectie van het Stedelijk Museum te laten zien. Ook komen de verhalen achter de werken en de kunstenaars aan bod en wordt er zelfs buiten het museum het een en ander verteld. In dat laatste geval neemt kunsthistoricus en hoogleraar Timo de Rijk je bijvoorbeeld mee op een tocht door de straten van Amsterdam. De gratis app bevat audio, video, foto’s, teksten en opdrachten om al deze informatie bij de museumbezoeker te doen belanden. De titel van de app is ontleend aan Augmented Reality (AR).

In het tabblad ARtours vind je in deze app de rondleidingen die gebruik maken van Augmented Reality. Verwacht hier niet te veel technologisch snufjes, het betreft voornamelijk een interactieve rondleiding met beelden en geluiden. Op de kaart kun je markeringen aantikken en de informatie tot je nemen. Door het afvinken wordt het steeds duidelijker waar je al bent geweest en nog naartoe kunt. Tijdens de tour kun je foto’s uploaden en je ervaringen delen op Facebook en Twitter. Op de website van ARTours kun je de tour nog eens afspelen. Er staan vier ARtour-rondleidingen in de app.

ARtours Stedelijk Museum kastARtours Stedelijk Museum historie

Het Stedelijk Museum liep al eerder voorop met audiovisuele ondersteuning voor hun bezoekers. In 1952 ontwikkelde het bedrijf samen met Philips als eerste museum ter wereld een audiotour. Met de ARtours-app wil het museum nog meer inspringen op de trend waarin smartphones ter verrijking van een evenement of belevenis worden gebruikt. Het zegt daarmee de drempel voor het bezoek aan een museum te willen verlagen. De afwerking van de app is overigens wel slordig, waarin woorden als iPhone en zelfs de titel ARtours verkeerd worden gespeld. Ook het verplicht inloggen voor de ARtours met te veel eisen voor de wachtwoorden verhogen juist die genoemde drempel. Maar de extra informatie die het tijdens een bezoek aan het Stedelijk Museum weet voor te schotelen, wordt prima gepresenteerd.

Downloaden: ARtours (gratis, iPhone, iPod touch 4+, iPad 2+, iOS 5.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 18 september 2013, 11:55
Categorie Reizen
Onderwerp museum

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.