‘Apple schikt in Europese zaak rond prijsafspraken ebooks’

Apple heeft geschikt in een Europese zaak rond prijsafspraken van ebooks. De boekhandels zijn de komende twee jaar vrij om de prijzen voor digitale boeken te bepalen.

ibooksBoekwinkels krijgen de komende twee jaar niet te maken met gedwongen prijsstelling van ebooks. Ook zijn ze vrij om ebooks tegen actieprijs aan te brengen. Die informatie is uitgelekt uit de afspraken die Apple en vier grote uitgevers hebben gemaakt met Europese toezichthouders. Er liep een zaak omdat Apple prijsafspraken zou hebben gemaakt met de vier uitgevers, te weten Simon & Schuster, HarperCollins, Hachette Livre en Verlagsgruppe George von Holtzbrinck. In de VS loopt nog een onderzoek naar prijsafspraken rond ebooks. Apple ontkende eerder dat er prijsafspraken waren gemaakt, maar legt zich nu wel neer bij een schikking. De informatie is nog niet officieel naar buiten gebracht; Reuters baseert zich enkel op twee bronnen die anoniem willen blijven.

Het einde van prijsafspraken voor ebooks kan gunstige gevolgen hebben voor de verkoop van digitale boeken, omdat boekhandels niet meer gebonden zijn aan een vaste boekenprijs en zich ook niet aan opgelegde prijsstellingen hoeven te houden, zoals bij papieren boeken. De prijzen worden daardoor niet meer kunstmatig hoog gehouden. Wel is er in Nederland nog steeds een flinke drempel om ebooks populair te maken: ze worden belast als luxegoederen met een BTW-percentage van 21%, terwijl papieren boeken met 6% BTW in de winkel liggen. Daardoor kan het gebeuren dat een digitaal boek duurder is dan de gedrukte variant.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 6 november 2012, 16:03
Categorie Boeken
Onderwerpen ebook, europa, prijzen, uitgevers

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.