Apple betaalt in-app aankopen door kinderen terug aan ouders

Ouders wiens kinderen in-app aankopen maakten kunnen binnenkort hun geld terugvragen bij Apple. 23 miljoen iTunes-gebruikers worden op de optie geattendeerd.

In-app aankoopOuders wiens kinderen in-app aankopen maakten zonder toestemming, kunnen binnenkort wellicht hun geld terug verwachten. Apple schikt in een rechtszaak over de onbedoelde in-app aankopen en belooft ouders het uitgegeven geld als iTunes-tegoed, mits het bedrag hoger ligt dan 5 dollar. Hebben kinderen meer dan 30 dollar uitgegeven in de App Store, dan krijgen ouders het geld contant terug. Meer dan 23 miljoen iTunes-accounts waarmee in-app aankopen zijn gemaakt binnen de betreffende apps worden via e-mail geattendeerd op de mogelijkheid.


De rechtszaak werd aangespannen door een aantal ouders, die er achter kwamen dat Apple geld van hun creditcards haalde omdat kinderen virtuele waren kochten in freemium applicaties. Dit zijn gratis apps in de App Store, die gevuld zijn met in-app aankopen. Vaak gaat het om spelletjes waarin je bijvoorbeeld meer virtueel geld kunt kopen.

De schikking moet nog officieel door de rechter worden goedgekeurd. Apple begint naar verwachting eind 2013 of begin 2014 met het terugbetalen van gemaakte in-app aankopen door kinderen. Om in aanmerking te komen voor de restitutie, moeten ouders bewijzen dat de in-app aankoop werd gedaan door het kind en dat ze niet in het bezit zijn van het iTunes-wachtwoord van hun ouders.

Heb je ingelogd op je iTunes-account, dan kun je 15 minuten lang nieuwe aankopen maken zonder je wachtwoord opnieuw in te vullen. Benieuwd hoe je onbedoelde aankopen door je kinderen voorkomt? Wij hebben eerder op een rij gezet hoe je dit doet in het volgende artikel: In-app aankopen: zo voorkom je onbedoelde aankopen

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

15 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.