Splitsen: iPhone-app helpt basisscholieren met rekenen

Splitsen is een nieuwe Belgische reken-app voor iPhone en iPad, waarin basisscholieren leren getallen optellen en aftrekken.

Splitsen iPhone iPadEen aparte klasse binnen aftrekken en optellen, omdat je het er beide voor nodig hebt: Splitsen. Misschien niet de meest voorkomende basisschoolles, maar wat als het daarop nou juist niet goed gaat? Ontwikkelaar IP Studio van de Vlaming Wim Porters heeft er een iPhone-app voor gemaakt. Als ouder stap je zelf in de rol van leraar, door te bepalen wat de hoogste te splitsen waarde is en of de leerling met 2 of 3 getallen moet zien te werken.

Vormgeving stond bij Porters niet heel hoog op het prioriteitenlijstje. Splitsen is niet een al te mooie app en zeker om kinderen een leuke leeromgeving te bieden, mocht de app wel wat frivoler op gebied van uiterlijk. In de App Store-omschrijving is de ontwikkelaar echter stellig: “Met deze app zal je oogappel ongetwijfeld meer gemotiveerd zijn om deze oefeningen te maken. Maar ook volwassen kunnen met deze app hun hersenen pijnigen.”

Dat laatste klopt als je met hoge totaalwaarden werkt. Afhankelijk van die ingevoerde waarde, verzint de applicatie splitsingen die je mag maken. Zo kan je jezelf ook aan het werk zetten om het rekenwerk van je hersens weer even aan te zwengelen. Elke spelronde duurt tien oefeningen, waarna je te zien krijgt hoeveel je er goed had. Als een antwoord fout is, merk je dat aan de feedback van de app: de iPhone trilt dan.

Splitsen opgave drie cijfers Splitsen iPhone resultaten

Motivatie om verder te spelen en door te oefenen, moet bij jezelf liggen in Splitsen. Er zijn geen highscores en ook een stand waarin je net zolang kan doorgaan tot je een opgave fout hebt, is niet van de partij. Zodoende komt Splitsen niet echt het predikaat spelenderwijs leren toe.

Downloaden: Splitsen (€0,89, universeel, iOS 6.1+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 26 februari 2013, 8:30
Categorieën Kinderen, Nederlandse apps, Onderwijs
Onderwerpen educatief, game, rekening

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.