App Review: Thirst maakt Twitter weer overzichtelijk

Review van Thirst, een nieuwe Twitter-app die berichten op Twitter weer overzichtelijk maakt. De app filtert wat er speelt in jouw tijdlijn en toont de trending topics die in het algemeen op Twitter spelen.

thirst iphoneIn mei verscheen de iPad-versie van Thirst, de app die de manier waarop je naar Twitter kijkt “totaal zal veranderen”. Vanaf vandaag is de app universeel geworden en daardoor ook te gebruiken op de iPhone. Thirst gebruikt natuurlijke taalverwerking om Twitter-berichten te filteren en te rangschikken. Als je een paar honderd mensen volgt is het immers niet meer vol te houden om alles te lezen wat ze schrijven. Thirst lost dat op door op het startscherm weer te geven over welke onderwerpen in jouw Twitter-tijdlijn wordt gepraat. Je kunt ook kijken wat er op Twitter in het algemeen trending is. Het is geschikt voor mensen die elke dag op Twitter rondhangen, of mensen die maar incidenteel willen kijken.


Voordat je kunt beginnen moet je inloggen met je Twitter-account. Heb je meerdere Twitter-accounts aan je iPhone gekoppeld, dan krijg je een lijstje te zien waaruit je kunt kiezen. Meteen na het opstarten en het toestemming geven voor pushberichten krijg je een kleine tutorial te zien die de mogelijkheden uitlegt.

Het startscherm bevat een rooster met actuele onderwerpen. Vandaag praten mijn Twitter-vrienden over Facebook, KPN, de Olympische Spelen, Guy Kawasaki, Tim Cook, Gmail, Windows 8. Bij de hashtags blijken #dtv, #amsterdam, #onweer, #goedemorgen en #nos nogal populair. Het zou handig zijn als je #dtv en #goedemorgen kunt blokkeren, want die komen waarschijnlijk elke dag langs.

thirst iphone 1Thirst heeft met een schuin oog naar Flipboard gekeken en snapt dat we niet alleen tekst, maar ook zoveel mogelijk plaatjes willen zien. Hoe populairder het onderwerp, hoe groter het blok op je scherm. Op de iPhone met z’n kleine schermpje is dat wat behelpen: je ziet maar drie of vier onderwerpen in beeld, voorzien van een grote foto en kleine avatars van mensen die over het betreffende onderwerp praten.

Het slimme daarvan is dat je meteen een inschatting kunt maken of het onderwerp interessant is. Waarom is Guy Kawasaki opeens weer in het nieuws? Ik zie meteen dat maar drie vrienden erover hebben getweet en dat het waarschijnlijk geen breaking news is. Uit de avatars kan ik meteen afleiden dat het mensen uit de uitgeefwereld zijn en dat het waarschijnlijk iets met boeken uitgeven te maken heeft. Thirst geeft op basis van plaatjes en aantal avatars dus al meteen een indruk wat er gaande is. Retweets door vrienden worden ook gewoon meegenomen.

Tik je op een onderwerp, dan krijg je de lijst met tweets te zien. Je kunt ook op een losse tweet tappen om deze schermvullend te bekijken. Veeg je naar links, dan verschijnt er een menu om te antwoorden, retweeten, als favoriet te markeren en meer. Thirst kan ook van pas komen bij calamiteiten en andere plotselinge gebeurtenissen, zoals het genoemde voorbeeld #onweer. Wil je weten of het onweer jouw kant op komt, dan kun je op Twitter een zoekopdracht invoeren, maar je kunt ook afgaan op Thirst: die signaleert al dat #onweer vaak genoemd wordt en geeft je de tweets op een presenteerblaadje. Onderwerpen die je al gelezen hebt verdwijnen van hun prominente plaats op het scherm. Gebruik je meerdere iOS-apparaten, dan wordt dit onderling gesynchroniseerd via iCloud. Via de instellingen kun je dit handmatig aanzwengelen.

Het onderdeel Newspaper laat zien wat er in jouw vriendenkring speelt, terwijl de onderdelen Featured en Trending kijkt naar algemene trends op Twitter en onderwerpen die langere tijd populair zijn. Al deze opties zijn bereikbaar via een menu in de zijbalk, zoals we kennen van de Facebook-app. Via Thirst kun je ook gewoon je eigen tijdlijn doorlezen, reply’s lezen en reageren op tweets. Het kan, maar een app als Tweetbot of Twitter is toch handiger, omdat die apps meerdere accounts ondersteunen en ook DM’s laten zien.

De zoekfunctie van Thirst lijkt op het eerste gezicht wat meer informatie te bieden dan de zoekfunctie van de doorsnee Twitter-app, maar na wat experimenteren blijkt het toch tegen te vallen. Vul je bijvoorbeeld ‘reizen’ in, dan krijg je een lijstje met gerelateerde topics en tweets, plus een lijstje met relevante twitteraars die mogelijk interessant zijn om te volgen. Maar de app kijkt alleen maar in de Twitter-naam en vindt dus alleen Oad Reizen, D-Reizen en soortgelijke accounts, geen experts op het gebied van reizen.

Conclusie

Vind je Twitter te druk en te overweldigend, dan kan Thirst goede diensten bewijzen als filteraar. Je ziet meteen welke onderwerpen momenteel spelen en krijgt ook in een oogopslag te zien hoeveel ophef een onderwerp veroorzaakt. Thirst kan handig zijn voor nieuwsjagers, mensen die gewoon geïnteresseerd zijn wat er speelt, of mensen die geen tijd hebben om alles op Twitter door te lezen. Een brede doelgroep dus, maar dat wil niet zeggen dat Thirst het antwoord op alles is. Die ene persoonlijke tweet van een vriend die een baby heeft gekregen, zal door Thirst niet worden opgemerkt. Het is maar één losstaand berichtje met het woord ‘baby’ en dus niet interessant voor Thirst. Naast Thirst zul je dus nog een tweede Twitter-app moeten gebruiken, zoals Tweetbot. Alleen mensen die wat meekijken op Twitter en geen behoefte hebben om zelf het gesprek aan te gaan, hebben voldoende aan Thirst.

Info: Thirst

  • Ontwikkelaar: Thirst Labs Inc.
  • Applicatie: Thirst
  • Te koop via: App Store
  • Prijs: gratis
  • Geteste versie: 1.1
  • Bestandsgrootte: 14,9MB
  • Cijfer: 8

Reacties: 1 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.