App Review: MegaSlide HD is geen Swype-alternatief voor de iPad

MegaSlide HD is een app waarmee je
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

megaslide icoonSwype is een Android-toetsenbord-app waarmee je heel snel teksten kunt invoeren. Je hoeft je vingers niet van het toetsenbord te halen, maar glijdt van de ene naar de andere letter. Via Cydia is Swype op de iPhone beschikbaar voor jailbreakers, maar het blijft behelpen omdat je voor een Nederlandse variant iSwipeNL moet gebruiken. MegaSlide HD is een nieuwe app die de indruk wekt dat je kunt stoppen met de prehistorische manier van typen en voortaan glijdend met je vingers teksten invoert. Het klinkt als Swype, maar dan via een app die wél gewoon via de App Store verkrijgbaar is. Wij probeerden het uit.

Megaslide is in twee varianten verkrijgbaar: iPhone en iPad. Beide kosten €0,79 maar je moet ze wel apart aanschaffen. Al 31 mensen hebben de app beoordeeld in de Amerikaanse App Store (wat nogal veel is voor een pas verschenen app van een onbekende ontwikkelaar) en geven overwegend 5 sterren. Die vroege beoordelingen moet je misschien niet te serieus nemen. Ze zijn ook in Nederland niet zelden geschreven door vrienden en bekenden van de ontwikkelaar. Overigens beweert de ontwikkelaar nergens dat de Swype-ervaring wordt geëvenaard, maar de afbeelding hieronder (met foto van tuinpad) wekt wel de indruk dat je een woord in één keer kunt invoeren door snel over alle letters te glijden.

Als je de app hebt geïnstalleerd krijg je een volledig wit scherm te zien, met bovenin zes extreem kleine knopjes en een teller die je met op- en neergaande pijltjes kunt verhogen en verlagen. Waar de teller voor is bedoeld, was me onduidelijk. Wel viel me bij het gebruik van de app meteen op dat nog geen rekening is gehouden met het retinascherm van de iPad 3. Standaard staat de tekstkleur ingesteld op groen, maar je kunt door het tikken op het kleurknopje ook geel, rood, blauw, grijs of zwart kiezen. Het idee is dat je eerst een tekst invoert en vervolgens op de knop Facebook, Twitter, SMS of e-mail tapt om de tekst naar de gekozen toepassing te versturen. Daarbij blijkt dat de app eigenlijk Swipe Type zou gaan heten, want bij het versturen van een e-mailbericht wordt standaard als onderwerp ‘New message from Swipe Type’ ingevuld. Je kunt met het conventionele toetsenbord nog wat wijzigingen in de tekst aanbrengen, voordat je verstuurt. Dat is overigens iets wat ik gaandeweg ontdekte en wat niet zo intuïtief blijkt uit de interface. Bij Facebook en Twitter moet je (uiteraard) eerst je accountgegevens invoeren voordat je een bericht kunt versturen.

megaslide hd

Maar dan het belangrijkste: het swipen. Als ik een Android-toestel gebruik (ja, dat gebeurt wel eens) vind ik Swype best handig in het gebruik. Je glijdt van letter naar letter, totdat je klaar bent met het woord. Bij Megaslide HD werkt het anders. In plaats van een heel woord moet je per letter glijden. Dus wil je ‘hallo’ tikken, dan tik je eerst op normale wijze de H aan (of je glijdt van een willekeurige letter naar de H). Vervolgens laat je het scherm los en trek je een lijn van H naar A. Daarna weer loslaten, van A naar L glijden, enzovoort. Het gemak van Swype is hier ver te zoeken. Toch beweert de maker van Megaslide doodleuk dat een snelheid van 40 woorden per minuut haalbaar is en dat Megaslide onlangs het wereldrecord sneltypen op mobiele telefoons heeft verbroken. Waar is dat op gebaseerd? Ik kan het nergens vinden. Bij MegaSlide maakt het ook eigenlijk niet uit of je van de H naar de A veegt. Het gaat er meer om dat je van een willekeurige plek naar de letter A veegt, daarna loslaat en even wacht totdat de letter op het scherm is verschenen. Als je snel achter elkaar letters bij elkaar veegt, worden die gewoon genegeerd. Alleen de laatste verschijnt in beeld.

megaslide fotoMegaslide HD heeft nog wat andere kleine ergernissen. Heb je een woord fout getikt, dan kun je niet zoals gebruikelijk de tekst selecteren en gedeeltelijk wissen. Het verplaatsen van de cursor in de tekst is niet mogelijk, zodat je je hele bericht zult moeten wissen als je iets fout hebt gedaan. De bedoeling van de cameraknop en teller is me na een paar uur gebruik nog steeds niet duidelijk. Later ontdekte ik dat de cameraknop is bedoeld om een grappige foto-achtergrond op je scherm te tonen, tijdens het typen van tekst (zie hiernaast). Dat is natuurlijk een overbodige functie, die alleen leuk is voor Aziaten die van lekker drukke interfaces houden. In de westerse wereld (en zeker onder Apple-gebruikers) houden we meer van strak en overzichtelijk. De lol van de groene, gele of blauwe letters ontgaat me ook: je kunt wel een tekst in geel tikken, maar zodra je op de e-mailknop drukt is alles toch weer gewoon zwart. Op Facebook en Twitter verschijnen de teksten uiteraard ook alleen maar in het zwart.

Conclusie

Kortom: een erg slordige app die onhandig in gebruik is en totaal niet intuïtief is. De graphics zijn niet mooi, de knopjes zijn te klein, het gebruiksgemak is minimaal en de app doet beweringen die het niet kan waarmaken. Wat mij betreft weggegooid geld en nogmaals een bevestiging dat je de eerste reviews van een nieuwe app niet teveel moet geloven. Als er lezers zijn die wél tevreden gebruikmaken van deze app, horen we het natuurlijk graag.

Info: MegaSlide HD

  • Ontwikkelaar: Techpurple
  • Applicatie: MegaSlide HD
  • Te koop via: App Store
  • Prijs: €0,79
  • Geteste versie: 1.0
  • Bestandsgrootte: 1,1MB
  • Cijfer: 3

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 28 mei 2013, 14:41
Categorie Sociaal netwerken
Onderwerpen swype, toetsenbord

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.