App-prijs heeft volgens ontwikkelaar weinig effect op omzet

De ontwikkelaar van iPad-tekstverwerker iA Writer zegt niks te merken van veranderende omzet na het veranderen van de prijs in de App Store.

iA Writer iPadiPad-ontwikkelaar Oliver Reichenstein maakte eerder de bekende tekstverwerker-app iA Writer, die hij aanvankelijk probeerde te verkopen voor €3,99. Toen hij de prijs verlaagde naar €0,79 zag hij iets opmerkelijks: opeens verkocht hij vijf keer zoveel apps. De totale omzet veranderde hierdoor nauwelijks. Hij zag precies dezelfde schommelingen wanneer hij de prijs van de Mac-versie van iA Writer veranderde. Reichenstein wijdt er uitgebreid over uit in een blogposting op Google+.

Door de prijs van zijn apps te veranderen, rekende Reichenstein erop dat hij positieve of negatieve effecten zou zien in zijn verkoopcijfers. Hij zag echter alleen een tijdelijke verkoopstijging, veroorzaakt door de aankondiging van de verandering, gevolgd door dezelfde aantallen van voor de prijsverandering. Hij verkocht wel meer exemplaren van de app, maar het leidde niet tot meer of minder omzet.

Wat de precieze oorzaak van de gelijkblijvende cijfers is, durft Reichenstein niet te zeggen. In zijn blogpost zinspeelt hij op de mogelijkheid dat de markt vooraf bepaalt hoeveel geld er aan een app besteed zal worden. De extra omzet die een ontwikkelaar verdient na een prijsverandering is fijn, maar volgens Reichenstein gaat dit gepaard met een groeiend aantal mogelijke problemen. Zo stijgen de kosten om je gebruikers te ondersteunen, komen zeldzame bugs sneller voor en stijgt het aantal negatieve opmerkingen over je app.

iA Writer is nu tijdelijk goedkoop, in afwachting op een update die ondersteuning voor iCloud zal toevoegen. De ontwikkelaar merkt hier misschien weinig van, maar voor ons is dat natuurlijk niet erg.

Downloaden: iA Writer (€0,79)

iA Writer Price and Volume

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 15 november 2011, 10:00
Categorieën Productiviteit, Uncategorized
Onderwerpen game, prijzen, writer

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.