AntiCrop: iPhone-app maakt weer complete foto’s van uitsnedes

AntiCrop is een app voor de iPhone en iPad waarmee je uitsneden van een foto kan omtoveren in een foto van een ander formaat. Zo kan je een vierkante Instagram-fotobewerking omsmeden tot een 16:9 of 4:3 foto.

AntiCrop iPhone iPod touch iPad zijkanten van foto's bijplakkenAls het op populaire fotobewerkingsapps aankomt, snijden wij als iPhone-eigenaren misschien wel meer foto’s af dan andere mobiele telefoongebruikers bij elkaar. In een niet bij te houden aantal apps gaat een kleurenfilter altijd ten koste van de randen van een foto. Maar vandaag is er een middel om dat ongedaan te maken. Met AntiCrop geef je de het formaat aan waarin je een foto wilt zien en de app berekent ter plekke wat er op zou moeten staan.

Als je de toepassing van het Russische Adva Soft de eerste keer opstart, krijg je te zien hoe het werkt. Daarin zie je dat je zelf de randen van de foto kan bepalen waarna die worden bedacht, maar dat je ook standaard formaten zoals 4:3, 3:4 en 16:9 kan ingeven om je foto in om te toveren. Als je daarnaast je vinger buiten het kader van een foto houdt, kun je de foto draaien, de horizon recht (of scheef) zetten en worden de ontbrekende hoeken in de foto ter plekke bedacht.

De applicatie geeft je bij grotere foto’s de mogelijkheid om een formaat te kiezen waarin de foto bewerkt zal worden, met de aantekening dat grote foto’s veel meer berekeningstijd vereisen. AntiCrop formaat kiezenDaar merkten we echter weinig van op de iPhone 4S. Zodra je een foto uittrekt, worden de eerste lijnen al naast de foto getoond. Bij kleinere foto’s komt het stuk dat je erbij wilt hebben, zelfs razendsnel in beeld.

Net zoals de andere knappe fotoapplicatie die we vandaag bespraken, GroupShot, werkt ook AntiCrop beter met rustige foto’s. Gestrekte vlakten, een horizon en statische gebouwen lenen zich beter voor de uitrektruc dan organische vormen en mensen. Zo wilden we een vierkante uitsnede van een Instagram-foto in de normale 4:3 verhouding in beeld krijgen. De foto toonde een nieuwe schoen centraal op een zwarte tafel met daarop in de hoek een zwart shirt en een grijs vest met zwarte strepen en knopen in het midden. De vergroting trok de zwarte strepen formidabel en overtuigend door, maar vergat wel de knopen in het midden naar boven door te trekken.

Zo ging het ook met een foto van een rij aftershaves. AntiCrop roteren en bijverzinnenDe rechter was een vierkant flesje met ruitjes erop en wordt moeiteloos drie keer zo breed gemaakt na het verslepen van een kader. Aan de linkerkant ‘viel’ een rond afgerond flesje van de foto. Die maakt AntiCrop dan weer niet af. In plaats daarvan trekt het wel de achtergrond opvallend goed door. Het programma is beduidend beter in rechte lijnen dan in ronde – en bovendien ook beter in vierkante foto’s liggend maken dan staand. Als een stap verkeerd uitpakt, kun je die gelukkig altijd ongedaan maken. Met een knop rechtsonder leg je het origineel nog eens naast je bewerking.

Je hoeft geen wonderen te verwachten van AntiCrop. Het is geen applicatie die foto’s terugbrengt in een staat en formaat waarin ze hoorden te zijn. Wel is het een indrukwekkend stukje techniek met soms teleurstellende, maar soms verbluffend goede resultaten. Met name landschapfotografen kunnen in hun handen wrijven. Een app die prima in het straatje past van ‘wondermiddelen’ als TouchRetouch en GroupShot.

Downloaden: AntiCrop (€0,79, universele app)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 17 januari 2012, 19:10
Categorie Fotografie en video
Onderwerp fotobewerking

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.