AntiCrop maakt uitgesneden foto’s weer heel op de iPad

AntiCrop is een indrukwekkende iPad-applicatie die foto's kan aanvullen als je ze groter wilt hebben of wil roteren. De app berekent de foto, berekent die en trekt die dan door naar het lege vlak dat je zelf hebt getrokken.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

AntiCrop iPhone iPod touch iPadAntiCrop is een nieuwe applicatie voor de iPad, iPhone en iPod touch met een bijzondere truc aan boord. Het kan foto’s vermaken tot elk formaat dat je wilt. Je pakt de randen van een foto beet, trekt die naar een zijkant en de applicatie berekent wat er in de nieuwe ruimte hoort te staan en laat dat meteen zien. AntiCrop laat je ook uit standaardformaten kiezen en vult de foto in als je hem hebt geroteerd.

De applicatie geeft je bij grotere foto’s de mogelijkheid om een formaat te kiezen waarin de foto bewerkt zal worden, met de aantekening dat grote foto’s veel meer berekeningstijd vereisen. Zodra je een foto uittrekt, worden de eerste lijnen al naast de foto getoond. Bij kleinere foto’s verschijnt het stuk dat je erbij wilt hebben zelfs razendsnel. Met een dubbele tik op het beeldscherm zoom je in, door je vinger buiten het fotokader over het scherm te bewegen, roteer je de foto. De applicatie vult de hoeken die leeg komen te staan in je kader, automatisch op. Als een stap verkeerd uitpakt, kun je die gelukkig altijd ongedaan maken. Met een knop leg je het origineel nog eens naast je bewerking. Alles wordt uitgelegd in een videodemonstratie die je kan bekijken vanuit AntiCrop.

In een testsessie die we hadden, blijkt herhaaldelijk dat de app beter is met het berekenen van liggende foto’s dan staande. Als je van een vierkante foto een portretfoto wil maken, dan herhaalt ie opeens een stuk uit het midden van de foto aan de onderkant, in plaats van de onderkant van de foto naar beneden te trekken. Horizontaal werkt het uittrekken veel beter. AntiCrop werkt uiteraard beter met rustige foto’s. Gestrekte vlakten, een horizon en statische gebouwen lenen zich beter voor de uitrektruc dan organische vormen en mensen. Zo wilden we een vierkante uitsnede van een Instagram-foto in de normale 4:3 verhouding in beeld krijgen. De foto toonde een nieuwe schoen centraal op een zwarte tafel met daarop in de hoek een zwart shirt en een grijs vest met zwarte strepen en knopen in het midden. De vergroting trok de zwarte strepen formidabel en overtuigend door, maar vergat wel de knopen in het midden naar boven door te trekken.

AntiCrop is geen wondermiddel dat foto’s naar hun originele staat herstelt of foutloos een foto weet te vergroten. Toch is het een indrukwekkende app die vooral foto’s van horizonnen, landschappen en geometrische vormen overtuigend aanvult.

Downloaden: AntiCrop (€0,79, ook voor iPhone)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 22 januari 2012, 21:51
Categorie Fotografie en video

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.