Agricola voor iPad: wereldberoemd bordspel voor breed publiek

Het wereldberoemde bordspel Agricola is uitgekomen op de iPad en iPhone, met kleurrijke beelden en duidelijke uitleg.

AgricolaLiefhebbers van digitale bordspellen keken er al langer naar uit: de release van Agricola op iPad en iPhone. Het spel draait om een middeleeuwse familie en hun boerderij. De app is inmiddels verkrijgbaar in de App Store. De kleurrijke geanimeerde beelden en de duidelijke uitleg maken het spel aantrekkelijk voor een breed publiek, al is Agricola duidelijk ook geschikt voor ervaren spelers die van een flinke uitdaging houden.

Agricola is al lange tijd een van de populairste bordspellen ter wereld. Op de website Board Game Geek, een verzamelpunt van de fanatiekste spelers, staat het spel op de nummer 2-positie van beste bordspellen aller tijden. Ook in de Nederlandse speelgoed- en speciaalszaken is het spel gewoon verkrijgbaar. Hoewel de digitale versie van het bordspel dan niet in het Nederlands is vertaald, is het alsnog een aanrader voor zowel ervaren bordspelfanaten als spelers die wel eens een digitaal bordspel willen uitproberen.

Net als eerdere succesvolle spellen als Catan en Carcassonne is Agricola goed te spelen voor allerlei soorten doelgroepen, als je maar door de introductie van de spelregels weet te komen. Een beetje geduld is dus wel nodig. Gelukkig biedt de app van ontwikkelaar Playdek, eerder verantwoordelijk voor succesvolle apps als Ascension: Chronicle of the Godslayer en Fluxx, een uitstekende tutorial die gaandeweg spelelementen introduceert. Er is ook een regelboek om alles na te lezen.

AgricolaDe hoofdmoot van het spel is een gezin uitbreiden, grondstoffen oogsten, de boerderij verbeteren en werken aan het nageslacht. In de rondes bepalen spelers hun actie door de gezinsleden aan het werk te zetten. Gaan ze ploegen op het land, timmeren ze een hek voor de koeien of worden hout en stenen ingeslagen om later de bouwplannen te realiseren? Net als meer bordspellen is het eerste halfuur nogal intimiderend, maar de uitstekende interface helpt bij het doorzetten.

De Europese plattelandssfeer uit de zeventiende eeuw is uitstekend neergezet in de iOS-versie van Agricola. In plaats van een weergave van de statische bordspelelementen is gekozen voor een levendig schouwspel waarin je de actie van boven ziet. Alles lijkt te bewegen: de houthakker zwaait zijn bijl, twee kuikens volgen moeder kip en uit de schoorstenen ontvluchten rookwalmen. De aangename visuele stijl met bewegende elementen zit gelukkig nooit de functionaliteit in de weg; er is zelfs een optie om uitlegkaarten over de grafische elementen te leggen.

Downloaden: Agricola (€5,99, universeel, iOS 4.3+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 13 juni 2013, 12:04
Categorie Games
Onderwerp bordspel

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.