Adobe Illustrator Draw review iPad

Adobe Illustrator Draw: het antwoord op Paper by 53

Paper by Fiftythree heeft er een sterke concurrent bij. Adobe Illustrator Draw voor de iPad kan oneindig zoomen en is gratis.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Adobe Illustrator Draw review iPadAdobe vernieuwde elke iPhone- en iPad-app in zijn portfolio, maar daar bleef het niet bij. De ontwikkelaar die beroemd werd door Acrobat Reader en Photoshop, bracht ook enkele nieuwe apps uit op beide platformen. In onze Adobe Illustrator Draw review behandelen we zonder twijfel de meest ambitieuze app van het stel. Draw biedt weerwoord tegen de schitterende tekenapp Paper by Fiftythree op de iPad.

Met Adobe Illustrator Draw maak je vector-tekeningen. Net als Illustrator voor Mac en pc kan je daarmee je tekeningen oneindig inzoomen zonder verlies van scherpte: alle vormen en details van elke strook die je tekent, worden onthouden. Een bijkomend voordeel is dat rond in een vector-bestand ook echt rond is. Daar speelt Illustrator Draw goed op in. Je kan allerlei standaardvormen kiezen als basis voor je tekening.

Adobe Illustrator Draw review vormen

Maar Illustrator Draw is niet perse een tekentool voor strakke vormen. Integendeel: de app predikt het tekenen uit losse pols. In de presentatie lijkt Illustrator Draw het meteen gemunt te hebben op Paper by Fitythree. Ook in Adobe’s app word je onthaald met de kunstwerken van andere tekenaars, ook hier heb je een aantal stiften en kwasten en ook hier zorgt een zwaardere druk voor een dikkere lijn. Je tekent al heel snel lekker zwierig in Illustrator Draw. Net als in… enfin, je snapt hem.

Tekenen met zoomen en lagen

Toch gaat Draw een stukje verder dan de grote concurrent. Paper by Fitythree introduceerde onlangs een handige zoomfunctie, maar Draw biedt de overtreffende trap. Je kan oneindig in- en uitzoomen door met twee vingers te knijpen. Als je een foto op de achtergrond hebt, blijft die relatief scherp. Vormen blijven sowieso gedetailleerd – dat is nogmaals het effect van Vector. Maar daarnaast heeft Illustrator Draw nog een troef. Je kan werken in verschillende lagen, waardoor je hele gedeelten van de tekening of achtergrond bijvoorbeeld semi-transparant kan maken. Sowieso is het handig om te werken op verschillende lagen, omdat je zo niet teveel mort in verschillende onderdelen van je kunstwerk. In elke laag kan je met twee vingers naar links vegen om de laatste stap ongedaan te maken.

Adobe Illustrator Draw review iPad lagen

Weinig exportmogelijkheden

Waar Adobe Illustrator Draw het laat liggen, zijn de exportmogelijkheden. De iPad-app wordt echt ingezet als deel van het softwarepakket van Adobe, als een app die je vooral gebruikt om even snel wat Illustrator-werk onderweg mee uit te voeren. Zo kan je de vector-bestanden wel openen in Illustrator of Photoshop op de desktop, maar niet openen in andere apps op de iPad. Wel kan je je werk publiceren in het portfolio van de app. De bestanden worden gepubliceerd op Behance, een al langer bestaand sociaal netwerk voor creatieven van Adobe dat al meer dan vijf jaar bestaat. Je kunt in Behance het werk van andere mensen volgen en liken. Net als in… inderdaad.

Adobe Illustrator Draw review sociaal netwerk

Review Adobe Illustrator Draw: conclusie

Je haalt pas alles uit Adobe Illustrator Draw voor iPad als je beschikt over Adobe-software voor de desktop. Maar ook met minder exportmogelijkheden dan Paper by Fitythree, staat deze nieuwe en fijne tekenapp als een huis. Met oneindig zoomen, verschillende lagen, meerdere kwasten en het aangenaamst denkbare prijskaartje, is Illustrator Draw beslist het proberen waard.

Pluspunten

  • Lekker 'kwastgevoel'
  • Werken met verschillende lagen

Minpunten

  • Opgedrongen Adobe Cloud-integratie

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 16 oktober 2014, 15:34
Categorie Productiviteit
Onderwerpen adobe, tekenen

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.