‘iPad mini Retina vertraagd door inbranden van schermen’

Het is vaste prik bij nieuwe Apple-producten: er zijn altijd geruchten dat er vertraging of onverwachte tekorten zullen zijn. Maar nu zelfs Tim Cook heeft gewaarschuwd voor schaarste bij de iPad mini, dringt de vraag op: waarom? De Aziatische publicatie ETnews denkt het antwoord te hebben: de iPad mini met Retina-scherm is vertraagd omdat er […]

ipad mini 2 retinaHet is vaste prik bij nieuwe Apple-producten: er zijn altijd geruchten dat er vertraging of onverwachte tekorten zullen zijn. Maar nu zelfs Tim Cook heeft gewaarschuwd voor schaarste bij de iPad mini, dringt de vraag op: waarom? De Aziatische publicatie ETnews denkt het antwoord te hebben: de iPad mini met Retina-scherm is vertraagd omdat er inbrandproblemen ontstaan bij het hoge resolutiescherm. Sharp en LG Display zijn de belangrijkste leveranciers voor de iPad mini 2-schermen. Het probleem zou zich alleen voordoen bij de IGZO-schermen van Sharp.


Inbranden is een probleem dat ook bij vroegere tv-schermen en computermonitoren vaak voorkwam: omdat vaste elementen zoals een statusbalk of logo steeds op dezelfde plek staan, branden ze in. Zodra je overschakelt naar andere content, blijf je de ingebrande logo’s en andere elementen zien. Met het blote oog is het probleem niet te zien, maar de schermen voldoen daardoor niet aan de hoge kwaliteitseisen van Apple. Vervolgens ontstond een yield-probleem: teveel afkeur van geproduceerde productie en te weinig schermen die wel bruikbaar waren voor de productie. Mocht het inbrandprobleem niet op te lossen zijn, dan moet er gebruik worden gemaakt van LTPS als display-substraat. Dit is echter duurder om te produceren en is minder geschikt voor massaproductie.

Het inbrandprobleem zou zijn ontstaan door een drastische reductie van de pixelgrootte. Voor de gebruiker klinkt het goed: meer pixels op een klein oppervlak betekent dat het beeld superscherp is. De iPad mini met Retina-scherm heeft een resolutie van 2048 x 1536, viermaal zoveel dan bij de huidige iPad mini. LG Display gebruikt voor de nieuwe schermen een substraat van amorfe silicium (a-Si), terwijl Sharp IGZO gebruikt. LG slaagde erin om bij a-Si het probleem met de dichter opeengepakte pixels op te lossen, maar Sharp niet.

Reacties: 18 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.