Editorial voor iPad: uitgebreide tekstverwerker met zelf te programmeren functies

Editorial is een nieuwe iPad-tekstverwerker met heel veel functies. Handelingen kun je omzetten naar Workflows, zodat ze automatisch worden uitgevoerd, gebaseerd op Python.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

icoon editorialEditorial voor iPad is een nieuwe tekstverwerker met heel veel mogelijkheden, waaronder Markdown-ondersteuning. Het laat ook zien hoe je je iPad zinvol kunt gebruiken in je dagelijkse werk, als je ervoor gekozen hebt om geen laptop meer te gebruiken. Editorial biedt allerlei mogelijkheden om taken te automatiseren, maar is anders dan de pas verschenen app IFTTT, die puur op automatisering is gericht. Editorial is ook gewoon een app om tekstjes te schrijven.


Er zijn talloze simpele tekstverwerkers voor de iPad, zoals iA Writer, Byword of Inkwell. Editorial is totaal anders. Deze nieuwe app heeft juist heel veel aanpassingsmogelijkheden en functies. Je kunt er bovendien de Markdown-opmaaktaal in gebruiken en daarna een preview bekijken van het eindresultaat. Om taken te automatiseren hoef je trouwens geen programmeur te zijn; alles wijst zich eigenlijk vanzelf. Tekst in Editorial kun je omzetten naar HTML, zodat de app ook te gebruiken is om webteksten te schrijven. Geschreven documenten kun je via Dropbox opslaan. Wie een extreem lange uitleg van alle mogelijkheden wil lezen, kan het beste even kijken naar de lange review die Macstories over Editorial schreef, want daarin komen werkelijk alle mogelijkheden aan bod.

editorial

Python

Je kunt Editorial ook gewoon gebruiken als tekstverwerker, maar je haalt er meer uit als je je even verdiept in de extra functies voor automatisering en scripts. De programmeermogelijkheden zitten er niet zomaar in: ontwikkelaar Ole Zorn is de man die ook de app Pythonista voor iOS ontwikkelde, een app om de programmeertaal Python te leren en te gebruiken. Pythonista is eigenlijk een tekstverwerker voor Python-code, dus de sprong was snel gemaakt om een eenvoudiger versie voor niet-programmeurs te maken. Op de achtergrond van Editorial draait trouwens een Python-interpreter, de alle geavanceerde opties mogelijk maakt. Die zijn te gebruiken met Workflows, waar je geen programmeerkennis voor nodig hebt.

editorial python script

Automatiseren met Workflows

Workflows lijken een beetje op de Automator in OS X en om je op weg te helpen zijn er achter het steeksleutelicoon al een aantal voorbeelden aanwezig. Je kunt bijvoorbeeld statistieken van een tekst opvragen, zoals aantal woorden en aantal tekens. Met het plusteken kun je nieuwe acties toevoegen uit kant en klare blokken, waarbij je zelf aanpassingen kunt doen. Workflows kun je onderbrengen in een favorietenlijst, zodat je ze later snel kunt terugvinden.

Vooral voor geeks

Het kost even tijd om je weg te vinden in Editorial omdat de app zoveel te bieden heeft. Dat zorgt er ook voor dat Editorial een app is die je niet aan al je vrienden zou aanbevelen. Voor €4,49 kun je ook de app Byword kopen, waar je minder snel in verdwaalt. Het geeft ook meteen aan dat je met Editorial veel waar voor je geld krijgt: voor de prijs van een simpele tekstverwerker krijg je eentje waar écht van alles in zit en waarbij je zelf met workflows allerlei extra functies aan kunt toevoegen. Dat maakt Editorial wel vooral een tekstverwerker voor geeks.

Downloaden: Editorial (€4,49, iPad, iOS 6.0+)

Reacties: 0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.