Path Talk: chatapp van Path moet het Facebook lastig maken

Path neemt het op tegen Facebook en sms'en met de nieuwe chatapp Path Talk. Bijzonder is dat je statussen automatisch kan delen.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Path Talk iPhone chatappOmdat we nog niet genoeg chatapps hebben, brengt Path vandaag haar voormalig in Path geïntroduceerde chatfunctie nu uit als aparte applicatie voor de iPhone. Path Talk is gratis te downloaden en biedt de bekende ‘swingende’ menuknop van de app, waarmee je foto’s, video’s, locaties en ook de muziek die je luistert deelt. De applicatie heeft ook een gimmick – en ditmaal komen daar geen zelfvernietigende berichten aan te pas. Je deelt waar je mee bezig bent, zonder dat je er iets voor hoeft te doen. Update: Het duurt volgens Path nog even voordat de app beschikbaar is in Nederland en België.


Je kan Path Talk gebruiken door in te loggen met je Path-account, al heeft de applicatie daar merkbaar moeite heeft door vermoedelijk de belangstelling voor de nieuwe app. Path was in het verleden niet erg zorgvuldig met de privacy van haar gebruikers en daarom is het goed om te weten dat je nu verschillende opt-outs onder de knop hebt. Als je niet je telefoonnummer, contactenlijst en locatiefunctie wilt delen met de app, is dat ook prima. Tot je er extra meldingen van krijgt dan. Path Talk heeft de gegevens liever wél.

Path Talk doet wel een andere handreiking op gebied van privacy: de app claimt in de App Store dat berichten 24 uur na verzending worden verwijderd op de servers van Path.

Tijdlijn van activiteiten

Path Talk status Dat path graag je locatie wil hebben, heeft onder andere te maken met de Status-pagina. Dat is een tijdlijn van activiteiten van vrienden, waarbij je live kan zien waar ze mee bezig zijn. Zelf kan je ook besluiten wat je deelt, waarbij Path Talk bijvoorbeeld live je muziek kan bijhouden, weet hoe je beweegt (aan de hand van de GPS-lokalisatie en vermoedelijk ook de M7-processor in de iPhone 5s), dat je batterij bijna op is (!) en dat je je in het openbaar vervoer beweegt of anderzijds onderweg bent.

De activiteitentijdlijn is belangrijk voor de applicatie. Sterker nog: het is Paths idee om Facebook buitenspel te zetten. In de App Store-omschrijving valt te lezen dat Path zowel sms’en als Facebook overbodig wil maken, en daarvoor is de Status-pagina van groot belang. Je kan er zien dat iemand in de buurt is, dat iemand weer beschikbaar is om mee te chatten en wat het weer is bij iemand op een andere plek in de wereld. Allemaal statussen waarvan Path Talk zelf op de hoogte is zonder dat je er wat voor hoeft te doen.

Snelle antwoorden, nieuw verdienmodel

Path Talk quick reply swipeJe zou het in eerste oogopslag niet zeggen, maar Path Talk heeft meer in zijn mars. Het zijn kleine slimmigheden waarvan je jezelf meteen afvraagt waarom je ze nog niet in een andere app hebt gezien. Zo zie je aan een groene stip in het chatoverzicht dat iemand beschikbaar is en heb je snelle antwoorden. Met veegbewegingen over een chat kan je iemand een vraagteken sturen (‘waarom reageer je niet?’), een vinkje (‘check, ik heb je gelezen’) of een uitnodiging om te bellen. Zoveel zeggen zonder te typen: het is spitsvondig.

Je kan vrienden en groepsgesprekken – want die ondersteunt Path nu logischerwijs ook – nu ook ingesproken berichten versturen. Bellen zelf kan nog niet in Path Talk. Het zou een functie kunnen zijn die in een volgende versie in de applicatie verschijnt. Het verdienmodel leunt er in ieder geval niet perse op: Path Talk wil andermaal geld verdienen met de verkoop van stickers. In een latere fase komt daar wel degelijk een nieuw verdienmodel bij. Place Messaging moet de link leggen tussen jou en restaurants, winkels en andere faciliteiten en diensten die je vanuit de app direct kan benaderen. Zo moet je tickets kunnen reserveren of een menukaart kunnen opvragen bijvoorbeeld. Het klinkt als een idee dat zich voorlopig zal richten op de Verenigde Staten, simpelweg omdat wereldwijde uitrol erg ambitieus is.

Path Talk locatie Path Talk chat

Maakt Path Talk kans?

Maakt Path Talk kans in de al zo overvolle markt van chatapps? Als je kijkt naar de vorige geringe successen – MessageMe, Telegram en Threema – boden ze allemaal wat extra’s ten opzichte van marktleider WhatsApp Messenger. Path Talk heeft óok aanvullende functionaliteit waarvan je de meerwaarde snel genoeg inziet. De snelle antwoorden heb je misschien niet vaak nodig, maar de Status-pagina kan heel wat overbodige vragen en wachten op antwoorden voorkomen. Anderzijds is geen van de applicaties in staat geweest WhatsApp van de troon te stoten.

Of Path het Facebook lastig kan maken, is een veel moeilijkere vraag. Een tijd geleden werd duidelijk dat in ieder geval Amerikaanse jongeren steeds meer tijd doorbrachten in chatapps ten koste van Facebook. Steeds minder tieners zouden alles met de wereld willen delen – en steeds meer gericht met vrienden. Daar speelt Path Talk vernuftig op in en dat geeft ze met de Status-functie het vertrouwen om Facebook met naam en toenaam als concurrent te noemen. Met WhatsApp én Facebook in het kielzog, ontbreekt het Path Talk in ieder geval niet aan ambitie. Het mag flink aan de bak.

Pluspunten

  • Statuspagina is handig
  • Snelle antwoorden

Minpunten

  • Niet bijzonder genoeg tussen concurrentie

Path 4.0: geen vriendenrestrictie meer

Path iPad 4.0Path Talk als losse app. Dat betekent ook dat Path zelf op de schop is gegaan. Het sociale netwerk beperkt zich niet langer meer tot een selecte groep vrienden. De limiet van 150 mensen is weggehaald en Path positioneert zich nu als een veilig, reclamevrij netwerk – ergo: rustig alternatief voor Facebook. De app heeft afscheid genomen van de zo kenmerkende hamburgermenu’s en gebruikt tabbladen voor je timeline, activiteit, overzicht van vrienden en je profiel. Een nieuw bericht plaats je niet meer via de menuknop die wel is meegegaan naar Path Talk, maar met een centrale plusknop onderin.

Reacties: 0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.