‘Apple neemt onderzoeker medische oormetingen in dienst’

Apple zou volgens MacRumors een medisch expert in dienst willen nemen die gespecialiseerd is in apparaten die via het oor vitale lichaamsfuncties kunnen meten.

Eric WinokurApple staat op het punt om weer een nieuwe expert aan het alsmaar groeiende medische team toe te voegen. Het zou gaan om onderzoeker Eric Winokur aan het Medical Electronic Devices Realization Center van de Amerikaanse universiteit MIT. Winokur, die recent gewerkt heeft aan het meten van vitale lichaamsfuncties via het oor, gaat volgens een bron van de site “de komende weken” aan de slag bij Apple. De onderzoeker is onder meer gespecialiseerd in onderzoek en ontwikkeling van draagbare medische apparaten, zo schrijft hij op zijn LinkedIn-pagina. Het nieuws geeft enige bevestiging aan de geruchten dat Apple zou werken aan nieuwe EarPods-oordopjes, voorzien van sensoren.


Donderdag lekte een boze ex-medewerker van Apple op het anonieme sociale netwerk Secret details over deze nieuwe EarPods uit. Die zouden sensoren krijgen om lichaamsfuncties zoals hartritme en bloeddruk te kunnen meten. Uit verschillende patentaanvragen blijkt dat Apple daar ook serieus mee bezig is of is geweest. In een van de patenten worden de oordopjes zelfs als alternatief voor de iWatch genoemd.

Op zijn LinkedIn-pagina schrijft Winokur onder meer dat hij ervaring heeft met de verschillende fasen van productontwikkelingen: van conceptontwikkeling tot het bouwen van volledige prototypes. “Ik ben in het gehele proces betrokken geweest”, aldus Winokur. Ook heeft hij verschillende papers gepubliceerd over apparaten die via het oor vitale lichaamsfuncties kunnen meten. In een van de papers beschrijft hij een apparaat dat voortdurend via het oor het hartritme kan monitoren. Met behulp van een techniek genaamd ballistocardiography zou bij elke hartslag zelfs de bloedsdoorloop in belangrijke bloedvaten gemeten kunnen worden.

In een interview met nieuwszender ABC in 2011 beschreef Winokur het voordeel van het medische apparaat waaraan hij werkte. Het was bedoeld om in het oor gedurende de gehele dag continu de bloeddruk en het hartritme bij te houden. Dankzij het apparaat zouden doktoren in staat zijn om een hoge bloeddruk bij personen sneller te signaleren en daar de behandeling op aan te passen. Het zou verschillende vragen van patiënten moeten beantwoorden, zoals: werkt mijn medicatie, moet ik het verhogen/verlagen, hoe zit het met algehele gezondheidstoestand?

Het is niet duidelijk of Eric Winokur – als de gelekte informatie klopt – aan de EarPods zal gaan werken, maar de timing van het gerucht en zijn aanstelling bij Apple zijn op z’n minst opvallend te noemen. Toch bestaat de kans ook dat hij gewoon aan het bestaande iWatch-team zal worden toegevoegd en daar zijn expertise zal gaan inzetten.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

5 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.