Proview wil wereldwijde verkoop van iPad blokkeren met exportverbod

Het Chinese bedrijf Proview wil de verkoop van de iPad verbieden in China. Maar nu willen ze ook een exportverbod van de iPad. Daardoor zou Apple wereldwijd geen iPads meer kunnen verkopen, omdat het leeuwendeel van de productie in China plaatsvindt.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

ipad-china-kindHet Chinese bedrijf Proview was eerder al in het nieuws, omdat ze menen het handelsmerk iPad in China te bezitten. Op sommige locaties werden uit voorzorg al iPads uit de winkels gehaald. Nu laat Proview opnieuw van zich horen, met een verzoek om de export van iPads vanuit China te verbieden. Omdat de iPad grotendeels in China wordt gemaakt, betekent het dat geproduceerde iPads niet meer het land uit kunnen. In China zelf verkopen is ook niet mogelijk, want Proview heeft de autoriteiten gevraagd om in 20 grote steden te controleren of er nog iPads worden verkocht.


Als Proview gelijk krijgt van de rechtbank, kan dat rampzalig voor Apple zijn. Vrijwel alle iPads worden in China gemaakt, al is er de afgelopen tijd wel gezorgd voor productiefaciliteiten in Brazilië. Die zouden de wereldwijde productie van iPads niet zomaar aankunnen. Volgens Chinese kranten zijn de inbeslagnames en de aanklachten niet meer dan een dreigement om te zorgen dat Apple zich aan het handelsmerk houdt. De Chinese douane-autoriteiten hebben inmiddels laten weten dat een ban op de import of export van de tablet moeilijk op te leggen is, vanwege de omvang van de markt. De beste optie zou een afspraak buiten de rechtbank om zijn, zei bestuursvoorzitter Yang Long-san tegen Reuters. Op 22 februari is de eerstvolgende hoorzitting gepland. Apple-woordvoerder Carolyn Wu geeft als reactie, dat ze van mening zijn dat Apple de rechten voor de naam iPad voor 10 landen heeft gekocht van Proview. Ze kochten de merknaam echter van de Taiwanese broer van Proview en niet van Proview Shenzhen.

Reacties: 6 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.