Apple: ‘Wij schikken met patenttrollen omdat het goedkoper is’

Apple schikt met patenttrollen, omdat dit vaak goedkoper is dan de rechtszaak bekostigen. Hier maken bedrijven volgens Apple misbruik van.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

patenttrolApple is verrassend openhartig in een nieuw rechtsdocument, waarin commentaar wordt geleverd op de handelswijze van veel patenthouders die Apple aanklagen. Apple was de afgelopen drie jaar verwikkeld in 92 rechtszaken met zogeheten patent assertion entities, ook wel bekend als patenttrollen. Zaken die voor de rechter kwamen wist Apple het merendeel van de tijd te winnen, maar vaak werd er van tevoren geschikt: dit zou namelijk minder kosten dan de kosten van de rechtszaak.


Apple heeft 51 van de 57 gesloten zaken geschikt. Dat zou ook precies de wens zijn van de patenttrollen:

Overwinningen zijn slechts een kleine troost, omdat Apple bij nagenoeg al deze zaken gedwongen is om juridische kosten te betalen. Dit is de realiteit achter de patent assertion-industrie. Veel onderhandelingen beginnen met een uitspraak zoals: “waar wij voor vragen is minder dan het zal kosten om een rechtszaak te bekostigen”. Het is daarom niet verrassend dat wij, ondanks onze successen in de rechtbank, 51 van de 57 gesloten zaken hebben geschikt.

Patenttrollen bestaan vaak alleen om bedrijven aan te klagen op basis van brede, soms wat vaag verwoorde patenten die mogelijk met nieuwe producten worden geschonden. We schreven in 2011 nog over patenttrol Lodsys, die app-ontwikkelaars aanviel omdat bepaalde in-app aankopen een patent zouden schenden. Apple besloot deze ontwikkelaars te steunen in mogelijke rechtszaken. In het nieuwe rechtsdocument worden de praktijken van Lodsys nog eens extra aangehaald:

Lodsys heeft geen twijfels over zijn strategie. Zij zullen van ontwikkelaar naar ontwikkelaar bewegen, om zo iedere vorm van royalties proberen te bemachtigen. Dit blijven ze doen totdat ze bij een partij komen met de middelen om hun weg te jagen.

Apple probeert met de statistieken de praktijken van patenttrollen onder de aandacht te krijgen. In december 2011 bleek Apple echter niet compleet onschuldig: Apple zou hebben samengewerkt met patenttrol Digitude.

Ars Technica

Informatie

Laatst bijgewerkt
10 februari 2014 om 19:13
Onderwerpen
,
Categorie
Apple

Reacties: 4 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.