Review: Nederlandse Current.ly vertelt het nieuws via Twitter

De Nederlandse iPhone-app Current.ly haalt het belangrijkste nieuws naar boven via Twitter. De app kijkt welke tweets van belang zijn.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Current.ly nieuwsapp NL Twitter iPhoneHet nieuws volgen via Twitter is geen gekke gedachte. Nieuwssite NU.nl bekijkt via Twitter welk nieuws er speelt en ook het Nederlandse persbureau ANP analyseert zo welke nieuwsonderwerpen mensen bezig houden. Met de nieuwe Nederlandse iPhone-app Current.ly kan je ook zelf die werkwijze innemen. Ook als je geen Twitter-account hebt. “We willen op een gemakkelijke manier laten zien waar mensen het over hebben”, aldus de makers die hun pijlen naast Nederland ook op de Verenigde Staten richten.


Current.ly is er niet alleen voor het nieuws. De applicatie ziet welke onderwerpen in Nederland over het algemeen populair zijn op Twitter. Dat kan bijvoorbeeld ook een omstreden gast bij een televisieprogramma zijn, of de benoeming van scheidsrechter Kuipers bij de volgende Ajax-Feyenoord.

Onderwerpen over meerdere dagen

Er zijn twee snelle manieren waarop je de hot topics tot je neemt. Via een schuifmenu onder de Current.ly-knop linksboven, of door er simpelweg verticaal doorheen te vegen. De onderwerpen staan als het ware op elkaar gestapeld.

Om meer te lezen, tik je op de onderbalk met profielfoto’s van andere tweeters. De extra tweets worden gescheiden door zware tussenbalken die de vorige dag aanduiden. Zo lees je niet alleen de laatste uitspattingen over een onderwerp, maar zie je mogelijk ook de aanloop naar een onderwerp. Current.ly is absoluut geen algemene Twitter-timeline. De app poogt steeds de belangrijkste tweets te selecteren – en dat gebeurt niet met de hand.

Current.ly lijst met nieuws onderwerpen Current.ly werkt Oeganda iPhone

Hoe worden tweets gekozen?

Ontwikkelaar Zlatan Menkovic legt aan iCulture uit dat het werk wat Current.ly verricht, onmogelijk met de hand te doen is. Alleen al voor Nederland doorzoekt de app ‘enkele miljoenen’ berichten per dag – en de app is ook gericht op Amerikaanse en Britse gebruikers met een eigen onderwerpselectie. Menkovic:

De berichten bij de onderwerpen worden automatisch gekozen door te kijken naar de populariteit van het bericht en de relevantie van de persoon. Een bericht van een profvoetballer tijdens een wedstrijd krijgt bijvoorbeeld voorrang. Om dit te bereiken moeten onze systemen binnen enkele seconden beslissen hoe relevant een bericht is. Daarvoor gebruiken we onze PeerReach database waarin we voor meer dan 140 miljoen Twitter-accounts hebben gekeken wat hun autoriteit en relevantie voor de verschillende onderwerpen is.

Het analyseren van Twitteraccounts en hun invloed is eveneens het verdienmodel achter de app. Met de techniek van Current.ly en PeerReach, wil de dienst relevante accounts en content vinden voor merken en websites.

Maar levert het een goede nieuwsapp op?

Current.ly nieuws over razzia's iPhoneDe grote vraag is natuurlijk: kan je op een serieuze manier nieuws en actualiteit volgen aan de hand van een paar losse tweets? Na onze langdurige proeftijd met de app kunnen we constateren: ja, dat kan behoorlijk. Ook als er geen regel uitleg onder het onderwerp staat vermeld, heb je snel genoeg door wat er speelt. De eerste tweet is vaak verrassend treffend gekozen bij nieuwskwesties, zoals de homowet in Oeganda of de omwentelingen in Kiev. Bij de ‘zachtere’ onderwerpen staan er vaak tweets over allerlei subonderwerpen door elkaar, zoals bij Rutte, Teeven of #DWDD.

Leg Current.ly naast Twitter zelf als nieuwsapp en je ziet meteen de toegevoegde waarde ervan. Twitter’s ontdekpagina met populaire onderwerpen en nieuwe volgers van volgers is een absolute puinhoop in vergelijking met Current.ly. Tweets en onderwerpen staan er willekeurig door elkaar en tussen alle ruis, is het zelfs via de zoekmogelijkheid lastig hoogte krijgen van de strekking van een onderwerp. Bovendien heb je een account nodig voor de Twitter-app. Is Current.ly dan net zo’n heldere nieuwsbron als NU.nl of NOS? Nee, het zet ‘hard’ nieuws niet zo goed op rij. Je kan makkelijk context missen als je niet op de links drukt. Daarnaast zijn veel tweets natuurlijk erg gekleurd. Met Current.ly haal je er vooral veel invalshoeken bij in weinig tijd. Het helpt daarbij dat je links in tweets meteen in de app kan openen.

Hieronder zie je een interview met Zlatan Menkovic, ontwikkelaar van Current.ly:

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

#conclusie

Current.ly is een fijne app om te gebruiken. Elk onderwerp wordt duidelijk aangekondigd en verticaal vegen door de onderwerpen gaat prima. Wel is een optie voor een groter lettertype wenselijk. Bovendien mag er nog eens gekeken worden naar de flow van de app. Dat je perse onderin beeld moet drukken om meer tweets te zien in een onderwerp en niet in het midden drukt, druist tegen je intuïtie in. Ook omdat je daarna weer helemaal boven een tweetoverzicht sluit.

Maar als nieuwsapp blijkt Current.ly verrassend goed. Door tweets met allerlei invalshoeken en artikellinks te tonen, krijg je snel een breed beeld over een onderwerp. Current.ly vervangt je reguliere nieuwsbron niet, maar kan er prima naast staan.

Downloaden: Current.ly (gratis, iPhone, iOS 7.0+)

Reacties: 3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.