Woonplaats App met regionieuws vanaf februari 2014 van start

De eerste exemplaren van de Woonplaats App komen in februari 2014. In plaats van 60 Woonplaats Apps zullen er 18 stuks worden gebouwd door NDC Mediagroep.

bullettrainRegionaal nieuws heeft het moeilijk. Lokale kranten en nieuwssites worden opgeslokt of gaan ter ziele en wat ervoor in de plaats komt is een eenheidsworst van nieuws dat je ook op de landelijke nieuwssites kan lezen. Gelukkig zijn er wel initiatieven om het lokale nieuws te laten voortbestaan, zoals Dichtbij van het Telegraaf-concern , de iPhone-app Mijn Regio van de regionale omroepen en de nog niet hard doorgebroken app Regioos. Maar er is nog een andere app, waaraan hard wordt gewerkt: de Woonplaats App.


Het is een initiatief van de NDC Mediagroup en zou vanaf februari 2014 van start moeten gaan. Of dat gaat lukken, is nog even de vraag. Eind 2012 kwam de NDC Mediagroep met het plan om de huis-aan-huiskrant van de toekomst te maken. Ze kregen prompt een subsidie via het Stimuleringsfonds: 100.000 euro om een gepersonaliseerde app met lokaal nieuws te maken, aangevuld met praktische informatie. De ontwikkeling van de app liep veel vertraging op door een wisseling van de wacht aan de top van NDC, maar nu gaat het project dan toch echt van start. Oorspronkelijk zouden 60 woonplaatsen in het Noorden een eigen app krijgen, nu is de keuze gemaakt om slechts 18 woonplaatsen van verschillende grootte te bedienen. De eerste apps komen in februari 2014 beschikbaar, apps voor de andere plaatsen volgen later. NDC is onder andere uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant, maar ook van lokale kranten als de Groninger Gezinsbode, de Heerenveense Courant en het Pekelder Streekblad.

De vertraging heeft ervoor gezorgd dat innovatiemanager Floor Schouwman stevig heeft nagedacht. Adverteerders willen een behoorlijk bereik in een dorp of stad, dus er is een brede gebruikersbasis nodig. Voor diepgaande artikelen waar onderzoeksjournalistiek aan te pas komt, moeten gebruikers gaan betalen. Als pluspunt ten opzichte van de al bestaande apps meent Schouwman dat de mix van informatiebronnen uniek is. Je vindt in de Woonplaats App straks niet alleen nieuws, maar ook informatie uit andere bronnen, zoals de afvalschema’s, gemeentelijke vergunningen en rubrieksadvertenties. Je stelt de mix zelf samen. Het team zoekt momenteel een geschikte ontwikkelaar die de apps kan bouwen. De promotie zal in samenwerking met adverteerders worden gedaan.

De openingsafbeelding bij dit artikel is een reclamefoto voor de SAFE Wallet, een willekeurig hoesje. De geportretteerde is geen betrokkene bij het project.

Informatie

Laatst bijgewerkt
8 november 2013 om 17:15
Onderwerp
Categorie
Nieuws

Reacties: 1 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.