App Review: Gratis Camera Awesome gaat de strijd aan met Camera+

Camera Awesome is een van de meest indrukwekkende foto-apps in de App Store. De applicatie voor de iPhone en iPod touch laat je foto's awesomizen en heeft allerlei hulpmiddelen voor tijdens het foto nemen.

Camera Awesome iPhone iPod touchDe hoeveelheid camera-apps op de iPhone is al tijden niet meer te overzien, zoveel zijn ervan beschikbaar. Toch komen er nog nieuwe applicaties uit die denken iets toe te voegen. Het gratis Camera Awesome neemt in ieder geval de belangrijkste truc van topper Camera+ over: je kan er het licht onafhankelijk van de scherpstelling mee aangeven. Awesome gooit er daarnaast een flinke schep bovenop. Je kan in de weer met allerlei hulplijnen in beeld, kleurenfilters toepassen voordat je de foto neemt en je kan foto’s ‘awesomizen’.

Awesomize

De functie Awesomize moet je zien als een handmatige variant de magische toverstok die Apple zelf beschikbaar stelt na het maken van een foto vanaf iOS 5. Als je een foto hebt gemaakt in Camera Awesome, ga je naar een aparte sectie voor het beheren en bewerken van foto’s. Als je een foto hebt geopend en kiest voor de bewerkingsknop, kom je terecht op het Awesomize-tabblad. Daarop kan je met een slider aangeven in hoeverre je de foto ‘verbeterd’ wilt hebben. Daarna verschijnt een knop in beeld en kan je nog apart in de weer met het contrast, de levendigheid van de kleuren, de temperatuur en de scherpte. Het is sterk afhankelijk van de foto of de functie goed werkt. Bij een uitzicht met diepte werd de foto er contrastrijker en sterker door, bij een close-up van een licht object, deed de functie niks anders dan de foto overbelichten. Zoals met elke bewerking in de app, kan je de handeling gelukkig eenvoudig terugdraaien.

Dure uitbreidingen

Er zijn nog tig andere opties in de bewerkingsstand. Zo kan je de foto draaien en uitknippen in verschillende standaardformaten. Ook zijn er maar liefst vier verschillende tabbladen waarmee je effecten, filters en randen over de foto kan leggen. Daar komt snel de aap uit de mouw waarom de applicatie gratis aangeboden wordt. Van de presets, filters, textures en frames krijg je de eerste pagina met negen variaties gratis, maar daarna mag je de knip trekken. Van elke categorie zijn er zes pagina’s met elk negen betaalde effecten erop. Elke pagina wordt verkocht als een apart pakket. Er zijn in totaal dus maar liefst 24 pakketten effecten en frames voor 79 eurocent per stuk. Als je alle effecten wilt hebben, ben je in totaal dus bijna 19 euro kwijt. Gelukkig kan je elk filter voorbeschouwen vanuit de app. Zo weet je wat je in huis haalt.

Handigheden

Dat er goed over Camera Awesome is nagedacht, blijkt wel uit de handigheidjes die je kan instellen als je een foto wilt maken. Met een lipje bovenin beeld trek je een menubalk uit waarin je alvast een filter kan uitkiezen dat meteen na het schieten van de foto wordt geïmplementeerd. Praktischer zijn de vier soorten richtlijnen die je kan activeren. Je kan kiezen uit de grid van ‘thirds’ zoals die ook op de standaard camera-app zit, uit de Golden standaard (waarop Apple haar pictogrammen en logo’s loslaat), Trisec-vlakken en een erg handige horizon-indicator die als een watermeter in beeld te zien is.

Met een uitklapbare balk onderin beeld kan je bovendien nog kiezen tussen de fotostand. Met Big Button is het hele scherm een knop, er is een stabilisator, burst modus en extreme burst modus die met gemak meerdere foto’s in een seconde schiet. Daarnaast is er een timer en kan je zelfs de foto-interval bepalen tussen het nemen van foto’s. Een groot voordeel ten opzichte van Camera+ is dat je het licht en de focus onafhankelijk van elkaar kan bedienen en dat je niet hoeft te klooien met twee vingers op het scherm. Je hebt nog wel twee vingers nodig om de onafhankelijke modus te activeren, maar daarna bedien je ze met alle geduld los van elkaar. Samen met andere hulpmiddelen in beeld, kan je zo de tijd nemen om in één keer een echt goede foto te maken.

https://www.youtube.com/watch?v=jz2nrcsTpWg

Conclusie

Camera Awesome is een indrukwekkende en veelzijdige foto-applicatie voor de iPhone. Met name de hulpmiddelen en instellingen tijdens het nemen van een foto zijn indrukwekkend en ook de handmatige awesomize-functie zal niemand kwaad doen. Daarnaast is de app (op een iPhone 4S) ook nog eens erg stabiel en razendsnel met foto’s schieten. Een waarachtig goede en gratis app, waarbij je voor kleurenfilters beter even verder kan kijken.

Info: Camera Awesome

Reacties: 8 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.