Summify: het voor jou interessantste nieuws op een rij

Het voor jou meest interessante nieuws, elke 22 uur vers gebracht. Dat is wat de gratis app Summify voor de iPhone en iPod touch belooft, maar nog niet helemaal kan waarmaken.

Summify iPhone iPod touch headerSummify is een nieuwe gratis app voor de iPhone en iPod touch met een interessante belofte: het wil je persoonlijke nieuws van de dag te brengen door informatie van je Twitter, Facebook en Google Reader uit te lezen. Via algoritmes wordt bepaald welk nieuws het meest bij je past en vermoedelijk het meest aanspreekt. Elke 22 uur wacht er een nieuw nieuwsoverzicht waarvan melding wordt gemaakt via een push-bericht.


Deze applicatie doet niet aan plug-and-play. Nadat je de inloggegevens van Facebook, Twitter en Google Reader hebt doorgegeven, lees je een melding dat het twee uur duurt voordat Summify met jouw nieuws van de dag komt. In die tijd berekent de dienst welke verhalen het meest interessant zijn voor je. Daarbij wordt gelet op het aantal retweets van een artikel onder de mensen die je volgt, het aantal reacties op Twitter en hoeveel vrienden op Facebook er al naar gelinkt hebben. Aan de hand van Google Reader wordt gekeken op welke gebieden je interesses liggen. Niet alle verhalen komen echter van de nieuwslezer van Google. Dat zou ook raar zijn, want als je Google Reader uitgebreid leest, zou Summify overbodig zijn.

Na twee uur wachten en de eerste test snappen we niet helemaal hoe verhalen bepaald worden, maar het hoofdverhaal over Google+ is helemaal spot-on. Het tweede verhaal komt van onszelf en dat Marketingfacts een communitymanager zoekt, past ook in het straatje. De twee verhalen over de Tour de France slaan echter totaal niet aan bij de belevingswereld van de tester. Maar zo werkt deze app: 5 personen die worden gevolgd op Twitter, tweeten over hetzelfde verhaal. Dat pakt Summify op, want dat moet wel interessant zijn. De gedachte erachter is erg logisch.

Soms zijn de algoritmes ook wat vreemd. Bij het artikel van onszelf dat we voorgeschoteld krijgen, zien we bij de statistieken 885 tweets, 41 likes, 277 shares en 138 comments. De drie voorbeeldtweets eronder laten al zien: dat gaat niet enkel over het ene artikel dat wordt voorgeschoteld. Het lijkt alsof Summify zelf een selectie maakt uit de artikelen op sites waar anderen naartoe linken in dit geval. Misschien verbetert het gedrag na enkele updates. Er is echter geen mogelijkheid om aan te geven dat we voortaan geen Tour de France-nieuws meer willen ontvangen.

Summify werkt op papier handig en snel. De artikelen worden fraai onder elkaar gepresenteerd. Klik op een foto en de RSS-context van een artikel komt onder de schermgrote foto in beeld. Opnieuw gaat het in de praktijk echter fout. Klik op de kop van een artikel en we komen bij de voorpagina uit, we zien de inleiding en kop van een ander artikel en als we daaronder op ‘reacties’ klikken, wordt er weer gelinkt naar een ander stuk. Alles wordt fraai binnen de applicatie geopend en op sommige sites gaat het wel goed, maar regelmatig krijg je niet te lezen wat je verwacht. Het lijkt alsof Summify in de knoop ligt met zijn eigen berekenmethodes. Dat moet beter.

Als je graag nieuws leest dat in je straatje ligt, biedt de applicatie Smartr misschien ook uitkomst. Die presenteert eenvoudig links uit je Twitter-timeline als nieuws.

Summify biedt dezelfde dienst ook aan op haar website en in een nieuwsbrief die je automatisch ontvangt als er een nieuwe editie voorhanden is. Onderaan in de e-mail zie je hoe de mailversie uitgezet kan worden.

Downloaden: Summify (gratis)

Reacties: 3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.