Nederlandse agent massaal aan de smartphone, helaas geen iPhone

De Nederlandse politie gaat massaal aan de smartphone. De politieorganisatie heeft een miljoenendeal gesloten met KPN en krijgt voorrang op het netwerk tijdens drukke momenten. De smartphones gaan zorgen dat agenten meer op straat zijn.

agent blackberryDe Nederlandse politie gaat duizenden smartphones kopen, om te zorgen dat agenten meer tijd op straat kunnen doorbrengen. Dankzij de smartphones hoeven de agenten minder vaak naar het bureau om administratie bij te werken. Het streven is om alle agenten in uniform een smartphone te geven. De politieorganisatie heeft daarvoor een “miljoenendeal” met KPN gesloten, zo is te lezen in het Nederlands Dagblad. Momenteel gebruiken een paar honderd agenten een smartphone. Volgend jaar moeten dat er tienduizend zijn, zegt politiecommissaris Mark Wiebes, verantwoordelijk voor innovatie bij het Korps Landelijke Politiediensten.


Helaas is daarbij niet gekozen voor de iPhone, maar voor Blackberry’s. Er zijn al enkele duizenden toestellen ingekocht. Ook werd bekend, dat de telefoons van agenten voorrang krijgen op gewone burgers tijdens drukke momenten, zoals de jaarwisseling. Afgelopen halfjaar is een proef gehouden om te kijken hoe dit werkt. Er zal worden gezorgd voor beveiliging, zodat er geen vertrouwelijke gegevens op straat liggen als de smartphone tijdens een achtervolging uit de broekzak valt. Met de smartphone kunnen de agenten foto’s, e-mails en andere bestanden beveiligd versturen. Ook kunnen ze makkelijk informatie opvragen over personen, adressen en kentekens. Alle data is versleuteld. De politieorganisatie deed een Europese aanbesteding en besloot uiteindelijk een uitgebreid telecomcontract met KPN te sluiten.

Overigens gebruiken Engelse agenten al langer een smartphone. Overigens was vorig jaar te lezen dat de agenten teleurgesteld zijn en dat het ze weinig tijdwinst oplevert. Politiecommissaris Wiebes heeft echter andere verhalen gehoord: “Daar hebben zo’n veertigduizend agenten een smartphone en de resultaten zijn goed. Per acht uur dienst zijn agenten een half uur tot een uur langer op straat.” Dat moet in Nederland ook mogelijk zijn. Via de telefoon kan de agent snel informatie rondsturen. De agenten zijn langer en zichtbaarder op straat en beter geïnformeerd. Ook kunnen ze agenten alarmeren die geen dienst hebben.

Waarom er niet voor de iPhone is gekozen, is een kwestie van gissen. Misschien maken de BlackBerry-toestellen een wat robuustere indruk voor de agenten, de batterij gaat langer mee vanwege het kleinere scherm en het ontbreken van een touchscreen op de meeste modellen. En misschien wilde de politieorganisatie ook voorkomen dat de agenten allerlei leuke apps installeren – wat overigens wel te blokkeren is.

Reacties: 59 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.