iculture-nederlandse-apps
Nederlandse Apps Het beste op app-gebied uit Nederland en België

iPhone Dev Camp : een devvend succes!

Afgelopen zaterdag vond in Amsterdam het eerste iPhone Dev Camp van Nederland plaats. Zo'n 80 ontwikkelaars kwamen bij elkaar voor een hackathon en het uitwisselen van ervaringen.
Jean-Paul Horn | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Afgelopen zaterdag werd voor de eerste keer in Nederland een iPhone Dev Camp voor iPhone-applicatieontwikkelaars georganiseerd. Zo’n 80 geïnteresserden waren bij het evenement aanwezig, waaronder zowel gevorderde als beginnende iPhone-ontwikkelaars. Vanaf 10:00 uur ging het evenement van start op de locatie van sponsor Mediamatic. Organisator Peter Robinett heette een ieder welkom met zelfgebakken pannenkoeken. Na een korte introductie ging iedereen van start met een eigen iPhone-applicatie en met het delen van kennis en ervaring met de andere ontwikkelaars.


Vanwege de strikte regels die gelden in de NDA van het iPhone Developer Program, wordt er op internet relatief weinig informatie gedeeld over de do’s en don’ts van iPhone-applicatieontwikkeling. Eigenlijk kun je alleen op de developmentsite van Apple zelf en een aantal andere sites zoals iPhoneSDKarticles en iPhoneDEVcentral terecht. Des te meer reden om een iPhone Dev Camp te organiseren!

Onder de aanwezigen waren onder andere:

nameo

  • TreasureMyText, een dienst waarmee je sms-berichten online kunt opslaan en organiseren. Omdat er in de SDK nog geen API beschikbaar is om de sms-berichten te kunnen benaderen, is TreasureMyText nog niet beschikbaar via de App Store maar wel via Cydia te installeren.
  • MobyPicture maakt het mogelijk om foto’s vanaf je mobiel eenvoudig te uploaden naar sociale netwerksites zoals Flickr en Hyves of naar je persoonlijke blog in WordPress, Blogger en Tumblr. De dienst wordt al aangeboden voor andere platformen. Op het iPhone Dev Camp is de start gemaakt met de iPhone-applicatie voor MobyPicture.
  • Nameo vCard Exchanger is een vCard-uitwisselaar, waarbij gebruik wordt gemaakt van je huidige locatie middels gps-gegevens. Je kunt een andere iPhone-gebruiker een uitnodiging (invite) sturen. Als deze accepteert wordt je vCard verstuurt. De applicatie zal op korte termijn voor acceptatie bij Apple worden aangeboden en hopelijk kort daarna via de App Store te verkrijgen zijn. Zie ook de screenshot.

makayamaNa de lunch werd er een korte presentatie gehouden door Makayama, maker van onder andere Camera Pro, PhotoDial, VoiceDial, iSIM en iPhone/iPod Media Studio. Zowel PhotoDial als VoiceDial worden nu al via de App Store aangeboden. Camera Pro zit sinds zes weken in de acceptatieprocedure van de App Store. De eerste versie werd na drie weken afgewezen en na aanpassingen is Makayama nu in afwachting van het volgende oordeel vanuit Apple.

Makayama gaf op basis van eigen ervaringen enkele plus- en minpunten van de iPhone-applicatieontwikkeling. Vincent Verweij, de eigenaar van Makayama, gaf daarnaast ook een aantal belangrijke tips.

Pluspunten:

  • De App Store is een fantastisch platform en eigenlijk het eerste platform voor het eenvoudig ‘over-the-air’ downloaden en installeren van applicaties.
  • De User Interface-support in de applciatieontwikkeling is erg goed.

Minpunten:

  • Het verspreiden van trial versions is in de huidige opzet van de App Store niet mogelijk.
  • Het acceptatieproces is ondoorzichtig, vrijwel een black-box.
  • Doorvoeren van bugfixes / updates duurt tussen de 1 en 2 weken.
  • Het reviewsysteem van de App Store is niet gecontroleerd; het zou beter zijn als alleen daadwerkelijke gebruikers van de desbetreffende applicatie een review kunnen schrijven, om te voorkomen dat mensen een negatieve beoordeling geven voor een applicatie die ze nooit zelf geïnstalleerd hebben.

Tips:

  • Als je van plan bent om betaalde applicaties via de App Store aan te bieden, zorg dan dat je je vroegtijdig aanmeldt bij de Amerikaanse belastingdienst (IRS), zodat ze geen belasting inhouden over de opbrengsten. Het doorlopen van het proces kost 3 tot 4 maanden.
  • Maak meer complexe applicaties. De waarde hiervan is hoger, terwijl eenvoudige apps sneller naar gratis toegaan.
  • Zorg voor professionele artwork, zodat alles er mooi uitziet.
  • Probeer niet te origineel te worden, kijk goed naar de gewenste functionaliteit.
  • Kijk naar wat er al is gedaan in de App Store. Zo kan er middels de SDK bijvoorbeeld geen toegang worden verkregen tot de mp3’s op de iPhone. Vandaar dat je in de App Store ook geen mp3-apps ziet die daar gebruik van maken.
  • Kijk naar de SDK-overeenkomst voordat je begint met programmeren. Zo is bijvoorbeeld VoIP over cellulaire netwerken niet toegestaan.
  • Houd rekening met klantenservice. Zodra je applicatie in de App Store verschijnt zul je vele vragen (en installatieproblemen) van mensen over de hele wereld ontvangen.
  • Zorg voor marketing van je applicatie en gebruik zoveel mogelijk ‘free publicity’. Geef bijvoorbeeld ook gratis kopieën aan bloggers.

Aan het einde van de dag werden de applicaties die tijdens de ‘Hackathon’ waren ontwikkeld, gedemonstreerd. De drie beste applicaties die op de dag zelf ontwikkeld werden kregen een prijs, die beschikbaar werd gesteld door sponsor iPhoneCentre in samenwerking met iPhoneclub:

Eerste prijs: Altec Lansing Speakerset
Deze prijs ging naar iPhone Drawing, een applicatie waarmee de iPhone als tekenset fungeert en input doorgeeft aan externe applicaties zoals Photoshop. De iPhone wordt daarmee het ‘potlood’ waarmee je tekent.

Tweede prijs: V-Moda Vibe Duo Nero
De prijswinnaar was de maker van iPhone Quotes, een applicatie die vanuit een rss-feed uitspraken (quotes) weergeeft op de iPhone, waarbij door het schudden van de iPhone een nieuwe quote verschijnt.

Derde prijs: Sena Elega Pouch Croco-Black
iPhone Tips, een applicatie die willekeurige tips weergeeft over het gebruik van de iPhone.

Behalve deze applicaties, die tijdens de Hackathon werden gemaakt, waren er ook presentaties over andere applicaties waaraan de ontwikkelaars al eerder waren begonnen:

  • Snowboard: een applicatie die de ‘airtime’ meet van snowboardsprongen, competitie-uitslagen bijhoudt en posities van buddies op de sneeuwpiste weergeeft.
  • TreasureMyText: de hierboven al even genoemde applicatie om je sms-verkeer te bewaren en te organiseren.

Tijdens iPhone Dev Camp werd ook verteld over een onderzoeksproject over iPhone-applicatieontwikkeling.: wat komt er kijken bij het ontwikkelen van iPhone-applicaties en wat zijn de succesfactoren? Dit project wordt uitgevoerd in opdracht van het International Centre for Digital Content (ICDC. Resultaten zullen in november van dit jaar gereed zijn en zullen tussendoor ook te volgen zijn op de de site van TheAmazingiPhone.

Na de prijsuitreiking is er natuurlijk nog geborreld. Al met al is het iPhone Dev Camp een geslaagd eerste evenement voor iPhone-applicatieontwikkeling in Nederland geweest.

Ook Bright.tv was aanwezig. Een video verslag van hen zal waarschijnlijk snel volgen.

Meer foto’s van het evenement zijn te vinden op de Flickr-pagina van Marco Wessel van Mediamatic, of zoek op Flickr naar foto’s met de tag ipdcNL.

Met dank aan Marco Vis (iPhoneCentre.nl) voor het verslag, Peter Robinett voor de organisatie van iPhone Dev Camp en Mediamatic voor het sponsoren van de locatie, de lunch en de borrel.

Reacties: 16 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.