Tweetbot: de nieuwe iPhone-app voor Twitter

Tweetbot is vannacht beschikbaar gekomen.

tweetbotJe zou denken dat het nauwelijks zin heeft om nog een nieuwe Twitter-app te maken. Met tientallen, zo niet honderden iPhone-apps voor Twitter is er altijd wel iets van je gading te vinden. Toch stromen bij Tapbots sinds vannacht de complimenten binnen: de langverwachte app Tweetbot is beschikbaar. En niet alleen de gebruikers zijn enthousiast, ook bloggers spreken van ‘de beste uitvinding sinds gesneden brood’, ‘de mooiste Twitter-client’ en ‘Tweetbot heeft Twitter’s eigen app overtroffen’. Er is een enorme hoeveelheid buzz ontstaan rond deze app en het lijkt erop dat veel mensen inderdaad de officiële Twitter-app gaan inruilen. Bijzonder daarbij is dat mensen massaal €1,59 ervoor over hebben om ook mee te kunnen praten over deze nieuwe app. Later vandaag zul je op iPhoneclub een review van Tweetbot lezen, maar eerst gaan we even terug in de tijd.


Een jaar geleden schreef Mark Jardine een blogposting, waarin hij aankondigde dat Tapbots was begonnen aan een nieuwe Twitter-app. Tapbots is met eerder verschenen apps als Convertbot en Pastebot uitgegroeid tot een publiekslieveling; het design van de apps is een voorbeeld voor veel andere ontwikkelaars. Bovendien laat Tapbots zien dat je voor simpele apps als een rekenmachine of een conversietool (waarvan er inmiddels tientallen zijn) gewoon geld kunt verdienen, als je maar zorgt voor een strak design en uitgekiende functies.

tapbots-tweetbot-instellingenToen Tapbots aankondigde dat ze met Tweetbot bezig zouden gaan, stond de Twitter-wereld op z’n kop: Twitter kocht de toenmalige app Tweetie en maakte het de officiële Twitter-app voor de iPhone. Even leek het erop, dat er geen markt meer was voor Twitter-apps van derden. Tapbots twijfelde of ze door zouden gaan met het ontwikkelen van een app en of ze er überhaupt nog geld voor zouden kunnen vragen. Tapbots was ook bezorgd of Twitter met juridische middelen ervoor zou zorgen, dat alle Twitter-apps voor de iPhone moesten verdwijnen.

Inmiddels ziet de Twitter-wereld er weer heel anders uit. Veel mensen zijn overgestapt op de officiële Twitter-app, maar die is niet op alle fronten een succes. Recent kwam Twitter negatief in het nieuws vanwege de Quick Bar (beter bekend als #dickbar), een reclamebalk bovenin het scherm. De QuickBar is inmiddels weer verdwenen, maar Twitter liep wel imagoschade op.

Tweetbot voor iPhone is anders: geen reclame, maar alle energie is gestoken in het maken van een zo doordacht mogelijk design. Ontwerpers Paul en Mark lieten zich ooit inspireren door het filmkarakter Eve uit de Pixar-animatiefilm Wall-E. Ze kwamen daardoor op het idee om een groep iPhone-apps te maken, die eruit zien als robotjes. Tweetbot past in die ‘productlijn’ en heeft ook nog eens vier eigenschappen waarmee het zich onderscheidt van de al bestaande Twitter-apps.
tweetbot-iphone

  • Tapbots heeft niet gekozen voor swipe-acties, maar voor het tappen op een Twitter-bericht om een actie uit te voeren. Bij eenmaal tappen verschijnt er een actiescherm waarmee je kunt retweeten en antwoorden. Tweemaal tappen toont het Twitter-profiel en bij tap-and-hold zie je gedetailleerde opties. Driemaal tappen is een actie die je zelf kunt instellen; standaard staat dit ingesteld op een Reply.
  • Je kunt je tijdlijn veranderen in een Twitter-lijst. Zo kun je makkelijker Twitter-gebruikers filteren die voor jou de moeite van het lezen waard zijn. Tap je in het midden van de tijdlijn-navigatiebalk bovenin het scherm, dan kun je één van je lijsten instellen als tijdlijn.
  • Elk Twitter-bericht is zijwaarts te trekken, op de ‘elastische’ manier die je van pull-to-refresh kent. Trek je naar rechts, dan zie je de totale conversatie. Trek je naar links, dan zie je alle gerelateerde tweets.
  • De knoppen in de knoppenbalk onderin het scherm zijn aanpasbaar. Je kunt lijsten, retweets, zoeken of favoriete tweets bekijken.

Deze vier functies worden uitgelegd zodra je de app voor de eerste keer opstart. Een review van Tweetbot kun je later vandaag op iPhoneclub verwachten. Voorlopig zijn we vooral benieuwd wat jullie eerste ervaringen zijn.

Downloaden: Tweetbot (€1,59)

Reacties: 48 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.