Achterkant van iPhone 5s.

iPhone 5s: het complete overzicht

De iPhone 5s bracht vernieuwingen zoals Touch ID. In dit overzicht lees je alles over de iPhone 5s.

iPhone 5s review

De iPhone 5s bracht vernieuwingen zoals de Touch ID-vingerafdrukscanner en een dubbele ledflitser. Het was ook het eerste 64-bit toestel van Apple en er verschenen drie nieuwe kleuren, te weten spacegrijs, goud en zilver. In dit overzicht lees je alles over de iPhone 5s, de belangrijkste functies en wat dit toestel zo bijzonder maakte. Wil je een iPhone 5s kopen, dan raden we aan om ook eens naar de opvolger te kijken: de iPhone SE (2020).

iPhone 5s: alles wat je wilt weten

De iPhone 5s is de opvolger van de iPhone 5 en brengt enkele belangrijke vernieuwingen, zoals een 64-bit processor (A7) en de gloednieuwe M7 motion co-processor die je bewegingen bijhoudt. De grootste vernieuwing is echter de Touch ID vingerafdrukscanner die je kunt gebruiken voor het ontgrendelen van je telefoon en het betalen voor apps.

De 5s werd gelijktijdig met de goedkopere iPhone 5c geïntroduceerd. Het laat zien dat Apple zocht naar een wat breder aanbod van telefoons in meer kleuren. Inmiddels is Apple toch weer teruggegaan naar de bekende kleuren die met de iPhone 5s hun intrede maakten, namelijk spacegrijs, zilver en goud, later aangevuld met roségoud, rood en zwart.

iPhone 5s in het kort

Dit zijn de belangrijkste iPhone 5s specs:

  • Eerste iPhone met 64-bit A7-processor.
  • Eerste iPhone met Touch ID.
  • De M7 motion coprocessor houdt je dagelijkse beweging in de gaten.
  • Geschikt voor alle Nederlandse 4G-netwerken.
  • Verkrijgbaar in spacegrijs, zilver en goud.
  • Meest recente update: iOS 12 (krijgt geen verdere updates meer)

iphone-5s-groot

iPhone 5s release in Nederland

Apple bracht op 25 oktober 2013 de iPhone 5s officieel uit in Nederland en België. Landen zoals de Verenigde Staten, Frankrijk en Duitsland waren al eerder aan de beurt: daar lag het toestel al sinds 20 september 2013 in de winkels. Er waren aanvankelijk grote tekorten omdat het toestel erg populair was. Wij vlogen in 2013 zelfs naar de VS om vroegtijdig de iPhone 5s in handen te krijgen voor onze review.

De 5s is soms nog verkrijgbaar als budgetmodel. Ook kun je de iPhone 5s refurbished aantreffen bij partijen die daarin gespecialiseerd zijn.

iPhone 5s prijzen en uitvoeringen

De 5s is niet meer in de Nederlandse Apple Store verkrijgbaar. De meest recente prijzen die Apple hanteerde waren:

  • 16GB iPhone 5s: 509 euro
  • 32GB iPhone 5s: 559 euro

Er bestond ook een 64GB variant, maar die is later uit het assortiment gehaald. Wil je nog een iPhone 5s kopen, dan raden we aan om voor de opvolger te kiezen: iPhone SE (2020). Bekijk daarvoor de iPhone SE abonnementen.

iPhone 5s abonnementen vergelijken

Bij de meeste Nederlandse providers zijn geen iPhone 5s abonnementen meer te vinden. Soms proberen providers je met tijdelijke acties over te halen om alsnog een iPhone 5s abonnement af te sluiten. Daarom is het belangrijk aanbiedingen te vergelijken en te berekenen of je misschien goedkoper uit bent met een losse iPhone 5s in combinatie met sim only. Je bent dan wat flexibeler wat je abonnement betreft.

iPhone 5s review

We haalden de 5s nog vóór de Nederlandse introductie vanuit de VS, zodat we alvast uitgebreid konden testen.

Dit is de conclusie van ons iPhone 5s review:

Over het algemeen zijn we erg tevreden over de iPhone 5s. Dit is een vertrouwd toestel, maar er zitten genoeg vernieuwingen in om de Apple-fans enthousiast en tegelijk ook benieuwd te maken. Wat voor toepassingen gaan we nog zien dankzij de M7-processor en de vingerafdrukscanner? De 64-bits processor en M7-chip zijn interessant, maar we hebben nog apps nodig om te zien wat er echt mee mogelijk is.

Spacegrijze iPhones

iPhone 5s specs

De 5s heeft een aantal opvallende vernieuwingen. Het uiterlijk is weliswaar gelijk aan de iPhone 5, maar Apple voegde intern nogal wat nieuwe componenten toe. Zo vind je in dit toestel de eerste 64-bit processor van Apple en zorgt Touch ID voor veiliger inloggen. Met de M7 motion co-processor meet de iPhone je bewegingen, zonder dat de processor in actie hoeft te komen.

iPhone 5s met Touch ID

De 5s is voorzien van Touch ID, een vingerafdrukscanner waarmee je het toestel kunt ontgrendelen. Ook kun je nieuwe apps downloaden door je vinger op de scanner te leggen. Je hoeft daardoor minder vaak een pincode of wachtoord in te voeren. Touch ID is goed beveiligd, waarbij alle data in een beveiligd gedeelte op de A7-chip wordt bewaard. Dit beveiligde gedeelte heet de Secure Enclave. Vingerafdrukken en wachtwoorden staan daardoor altijd lokaal op je toestel en worden niet naar iCloud of andere online servers verstuurd.

iPhone 5s met A7-processor

De 64-bit A7-chip is sneller en krachtiger dan zijn voorgangers, wat betekent dat apps sneller opstarten en games soepeler draaien. De A7 zorgt er volgens Apple voor dat de snelheid en grafische kracht allebei zijn verdubbeld. Ontwikkelaars moeten hun apps aanpassen voor de 64-bit processoren, omdat vanaf iOS 11 geen 32-bit apps meer zijn toegestaan.

iPhone 5s met M7 motion coprocessor

De 5s bevatte voor het eerst een speciale motion coprocessor, een soort bewegingscomputer die continu je bewegingsdata meet. Apps van derden kunnen deze data uitlezen en combineren met data van de gps-ontvanger, om je activiteiten bijvoorbeeld om te zetten naar een kaartje van de afgelegde route. Apps die er gebruik van maken zijn bijvoorbeeld Moves, Breeze, Argus en RunKeeper.

iPhone 5s met 4G

De 5s ondersteunt veel meer LTE-banden dan de iPhone 5, die alleen geschikt was voor de frequentie van 1800MHz. Dat is goed nieuws voor Nederlandse en Belgische gebruikers: het betekent namelijk dat het toestel samen met de iPhone 5c geschikt is voor gangbare 4G-netwerken die inmiddels zijn uitgerold. Je kunt dus ook onderweg internetten op volle snelheid.

iPhone 5s camera met True Tone-ledflitser

De 5s heeft een verbeterde camera met een f/2.2-diafragma en een sensor die vijftien procent groter is. Nieuw is de True Tone-flitser, die zorgt voor een zo natuurlijk mogelijke belichting van je gezicht bij het maken van selfies. Deze flitser bevat twee lampjes. De software van de camera bevat ook een aantal vernieuwingen. Zo kun je video’s met 120 frames per seconde schieten, om ze vervolgens in slow motion vloeiend af te spelen. De nieuwe burst mode laat je supersnel tien foto’s na elkaar maken, waarna de beste automatisch wordt geselecteerd. De camera maakt onscherpe foto scherper door meerdere beelden te combineren.