Wikipedia laat je textshots delen vanuit de app

De Wikipedia-app voor iOS heeft een update gekregen, met een textshot-functie, grotere foto's en meer opties om vaker terug te gaan naar de app.

wikipedia-app-fruitJe ziet het steeds vaker: mensen die op sociale media screenshots met lange teksten publiceren, om in één keer hun boodschap over te brengen. In een tweet passen immers maar 140 tekens, op Facebook wil je ook niet te lang van stof zijn en een plaatje doet het altijd goed. Zangeres Pink deed het onlangs nog, toen ze wilde reageren op hatelijke opmerkingen over haar gewicht: ze schreef de reactie in de Notitie-app, zodat ze in één keer haar verhaal kon doen. Als ze het extra mooi had aangepakt, had ze er nog een achtergrondafbeelding aan toegevoegd.

Huh, textshot?

wikipedia-steve-jobsHet versturen van complete teksten in plaatjes is een nieuw fenomeen, dat textshot heet en Wikipedia springt erop in. Ze hebben in de nieuwste versie van de app de mogelijkheid toegevoegd om langere teksten via een plaatje te delen. Interessante feitjes die je op Wikipedia gevonden hebt, deel je voortaan via een kaart.

Wikipedia legt het als volgt uit:

We denken dat kennis besmettelijk is. Daarom hebben we een functie gebouwd waarmee lezers snel en gemakkelijk plaatjes kunnen maken, met daarop geprojecteerd een tekst van een artikel, die je kunt delen met iedereen via sociale media (Facebook, Twitter, Google+, etc.), email of tekstbericht.

Textshot versturen vanuit Wikipedia-app

wikipedia-kennis-delenWil je een stuk tekst van Wikipedia delen met anderen, dan selecteer je de tekst en druk je op de Deel-knop. De openingsafbeelding van de Wikipedia-pagina zal daarbij als achtergrondbeeld worden gebruikt. De tekst staat er bovenop. Ziet de preview er goed uit en is de tekst goed leesbaar, dan kun je het delen met vrienden. Eventueel kun je de afbeelding ook achterwege laten, als je liever alleen tekst hebt. Versturen kan via elke geïnstalleerde app die via het Deel-menu te bereiken is. De beperking is dat je weinig opties hebt om de tekst en afbeelding aan te passen. De achtergrondafbeelding wort wel gedimd, maar als je een lange tekst wilt delen dan wordt deze pardoes afgebroken. Een kleiner lettertype had dat probleem opgelost. De enige oplossing is om terug te gaan en een korter fragment te kiezen.

Als mensen meer willen weten over de tekst, dan kunnen ze op de meegestuurde link klikken waarbij ze meteen het bijbehorende Wikipedia-artikel in beeld krijgen. Het kan een leuke manier zijn om een interessante quote rond te sturen. Ideaal voor mobiel!

Wil je textshotten en daarbij meer de controle in eigen hand houden, dan kun je beter kijken naar de apps van Instapaper en Medium. Die bieden ook de mogelijkheid om stukken tekst met anderen te delen, maar geven je meer opties.

Vaker rondbladeren in de Wikipedia-app

Wat de Wikipedia-app betreft: daarin zijn nog meer verbeteringen doorgevoerd, die je moeten verleiden om wat vaker de app te openen. Ook als je niet direct op zoek bent naar informatie over een bepaald onderwerp. Vandaar dat er een functie in zit, waarmee je een willekeurig artikel in beeld krijgt. Ook kun je zien welke artikelen betrekking hebben op je huidige situatie, bijvoorbeeld een interessant gebouw of een geschiedenisfeitje, dat vlakbij jouw locatie heeft plaatsgevonden.

De vernieuwde Wikipedia-app heeft bovendien een nieuw uiterlijk gekregen, beter aangepast voor het kleine scherm. De afbeeldingen bij artikelen zijn daarentegen wat groter geworden, zodat het er allemaal aantrekkelijker uit ziet. Verder is ook de zoekfunctie verbeterd, met hoger contrast en een lijst met recente zoekopdrachten.

Informatie

Laatst bijgewerkt
16 april 2015 om 11:00
Onderwerp
Categorie
Apps

Reacties: 5 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.