Fabrikant iRobot kondigde eerder dit jaar aan dat ook de goedkopere modellen zullen worden voorzien van iPhone-bediening. Wij gingen daarom met zo’n nieuwe ‘budgetstofzuiger’ uit de Roomba 690-serie aan de slag die je op afstand kunt starten en stoppen.

iRobot Roomba 691 design

Update december 2017
We schreven de oorspronkelijke review in juli 2017. Na een paar maanden gebruik bevalt de stofzuiger nog steeds goed. Wel blijkt deze vaak vast te lopen op onze bureaupoten en de voet van de vergadertafel. De Roomba noemt het zelf een ‘afgrond’. Zie onderstaande foto. Dit maakt het gebruik van de stofzuiger wel wat onhandiger, omdat je erbij moet blijven om de stofzuiger uit benarde posities te redden. Maar de bediening met app en het inplannen van beurten werkt nog steeds naar wens.

Roomba vastgelopen

iRoomba 690-serie

Al zeker tien jaar heb ik een robotstofzuiger van Roomba. Die doet het nog steeds prima, zeker nadat ik er een nieuwe oplaadbare batterij in stopte. De nieuwere Roomba’s met appbediening leken me ook wel wat, maar om nou duizend euro uit te geven voor die extra functie, vond ik wat te overdreven. Dan druk ik zelf wel even op het knopje. Gelukkig ben je voor appbediening sinds kort niet meer aangewezen op de duurste Roomba 900-serie, maar kun je ook terecht bij de goedkopere Roomba 690-serie (ca. €550).

Dat ik al zo lang met mijn oude Roomba doe, laat wel zien hoe goed de producten zijn. Ook de compatibiliteit van accessoires is prima: er zijn nog steeds onderdelen verkrijgbaar voor mijn oude model (een Roomba 530) en ik zou er zelfs nog een Wi-Fi-module op kunnen monteren (de RooWifi. Maar dat heb ik niet nodig. Net zoals ik niet echt zit te wachten op de extra functies van de duurdere modellen, zoals ‘Carpet Boost’ en ‘AeroForce 3-stapsreiniging’. De Roomba 690-serie is wat dat betreft een mooie afweging tussen functionaliteit en prijs.

Design van de Roomba 690-serie

Ik heb de Roomba 691 getest, die dezelfde afmetingen heeft als alle andere Roomba’s. Dit model is zwart met een witte cirkel op de bovenkant. Andere modellen in deze serie zijn zwart met donkerblauw of zilver. Er zit aan één kant een ronddraaiend borsteltje die het stof richting de zuigopening veegt. Bovenop vind je een grote Clean-knop waarmee je kunt starten, pauzeren en stoppen. Ook is er een knop met huis-icoon waarmee je de stofzuiger terugstuurt naar het basisstation, die net als bij eerdere modellen van plastic is gemaakt en er vrij goedkoop uitziet.

Roomba 690 basisstation

Verder is er een knop voor stofzuigen op een specifieke plek en een klein schermpje om de status van de batterij en draadloze verbinding op te vragen. In de witte cirkel is een handgreep verwerkt, zodat je de stofzuiger makkelijk kunt oppakken.

Aan de onderkant vind je een opvangbak voor het stof. Net als bij andere robotstofzuigers moet je wel gewend zijn om na afloop de opvangbak leeg te gooien en dat kan een stoffig karweitje zijn. Bij een normale steelstofzuiger kom je nauwelijks in contact met het stof dat je hebt opgezogen, terwijl je bij dit soort robotstofzuigers toch nog even de handen vuil moet maken.

Aan de onderkant vind je ook diverse borstels en rollers die ervoor zorgen dat er zoveel mogelijk stof en vuil in de opvangbak terechtkomt.

Installatie en ingebruikname van de Roomba

Ik heb een paar maanden geleden ook een robotstofzuiger van een ander merk getest (

Conclusie Roomba 690-serie review

De iRobot Roomba 690-serie biedt een hoop functies én appbediening voor een redelijk betaalbare prijs. De Roomba 691 is een middenklasser in het aanbod van iRobot en dat klopt ook wel als je naar andere fabrikanten van robotstofzuigers kijkt (LG, Samsung, Miele). Ook bij deze merken kun je vaak kiezen uit prijsklasses van 300 tot 1000 euro en dan is 550 euro dus een heel normale prijs. Vanwege het gebruiksgemak en de handige appbediening zou ik dan eerder voor een model van iRobot kiezen, omdat ze al jarenlang dit soort robotstofzuigers maken waar je lang plezier van hebt. Vind je bediening vanaf je iPhone niet belangrijk, dan kun je bij iRobot (en bij andere merken) veel goedkopere modellen vinden die waarschijnlijk net zo goed voldoen.

Roomba 691 baken werking

Roomba 690-serie kopen

iRobot kondigde eerder dit jaar de Roomba 690 aan, maar inmiddels zijn er meerdere modellen verschenen in deze serie. Bij bijvoorbeeld Conrad vind je de door ons geteste Roomba 691 (ca. €550) maar heb je liever blauwzwart, dan kun je bij Coolblue de Roomba 695 (ook €550) vinden. Wil je liever zwart-op-zwart, dan moet je bij Media Markt zijn voor de Roomba 696 (verrassend: ook €550).

Revisiegeschiedenis:

  • 2017 - 29 december: Update na halfjaar gebruik toegevoegd: Roomba blijft soms hangen op schuine stoel- en bureaupoten.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt december 2017
Categorie Accessoires
Onderwerpen robot, roomba, stofzuiger