Nuraphones op case

Review: Nuraphone

Deze koptelefoon past het geluid aan jouw oren aan
Nuraphone is een koptelefoon als geen ander. Met de speciale Nura app stemt de koptelefoon muziek af op je oren en door aanraakgevoelige zijkanten regel je je muziek en volume zonder je telefoon. Maar hoe zit het met de geluidskwaliteit en is het de prijs waard? Dat en meer lees je in deze Nuraphone review.

Na een succesvolle campagne op Kickstarter heeft het Australische bedrijf Nura de Nuraphone op de markt gebracht. De koptelefoon is zowel in-ear als over-ear, wat zorgt voor een rijke geluidsbeleving. Die beleving wordt bij het instellen met de app geoptimaliseerd voor de gebruiker. Met een prijs van €399 is het een stuk duurder dan bijvoorbeeld Apple’s AirPods, dus het moet een hoop bieden om zich te bewijzen voor de hoge prijs.

Nuraphone in het kort

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van Nura’s Nuraphone:

 • Luxe design met aluminium beugel
 • Zowel in-ear als over-earv
 • Noise-cancelling
 • Geschikt voor Bluetooth-apparaten
 • Tussen 15 en 20 uur batterijduur
 • Geleverd met opbergcase met magnetische sluiting
 • Te koop voor €399 bij de fabrikant

Wat is de Nuraphone?

Hoewel er tegenwoordig talloze draadloze koptelefoons en oordopjes bestaan, is de Nuraphone niet zomaar een koptelefoon. Deze is gemaakt van aluminium met kunststof oorschelpen. Hij weegt ongeveer 340 gram en zit stevig over het hoofd. Nura levert de koptelefoon in een harde, kunststof case met een magnetische sluiting. Deze opbergcase is vrij groot, maar biedt ook ruimte aan de oplaadkabel die weer opgeborgen zit in een rubberen hoes.

Om de Nuraphone aan te zetten moet je de koptelefoon gewoon op je hoofd zetten. Bijzonder in vergelijking met andere koptelefoons is dat binnenin de oorschelp rubberen oortjes zitten die je goed in je oren moet doen en dit zorgt voor een unieke combinatie. Het in-ear deel zorgt voor de heldere hoge- en middeltonen, terwijl het over-ear deel je voorziet van een rijke baservaring.

Nuraphones in case

De zijkant van de koptelefoon is aanraakgevoelig. Je kunt zowel één als twee tikjes programmeren om bijvoorbeeld naar het volgende nummer te gaan of om te pauzeren. Als je tikt op de zijkant hoor je een tikje aan die kant om je tikje te bevestigen.

Instellen van de Nuraphone

Het instellen van de Nuraphone gaat heel eenvoudig. Je zet de koptelefoon op je hoofd en je hoort een vrouwenstem die je door het instelproces begeleidt. Je moet vervolgens in een stille ruimte een minuut luisteren naar piepjes in verschillende toonhoogtes. Op basis van deze piepjes weet de koptelefoon voor welke frequenties je oren gevoelig zijn. Maar hoe werkt dat precies?

Nuraphones setup

Als de piepjes van de Nuraphone in je oor terecht komen kaatsen de geluidsgolven tegen je trommelvlies aan, terug naar de koptelefoon. Het teruggekaatste geluid is ongeveer tienduizend keer zachter dan het geluid wat je oor in kwam. De Nuraphone luistert naar deze teruggekaatste geluidsgolven en past het geluid daarop aan.

Geluidskwaliteit van de Nuraphone

Op het gebied van geluidskwaliteit ben je bij de Nuraphone aan het juiste adres. De hoge- en middeltonen worden goed onderscheiden van de bassen. Het bereik van de frequenties is vergelijkbaar met andere high-end koptelefoons. Met de Immersive Mode wil Nura je laten voelen alsof je dichtbij het podium staat, maar in essentie is het gewoon een functie om meer bas toe te voegen. Het is een persoonlijke kwestie of je dat fijn vindt of niet, maar gelukkig hebben ze het in de app makkelijk gemaakt om de instellingen hiervan aan te passen.

Het geoptimaliseerde geluid is daadwerkelijk een toevoeging aan de luisterervaring. Het geluid is beter dan in de neutrale stand, maar dat is vooral omdat die stand klinkt alsof je de muziek van lage kwaliteit hebt gedownload.

Functies van de Nuraphone

De Nuraphone beschikt over een aantal innovatieve functies. Naast de gebruikelijke noise-cancelling en de eerdergenoemde functies zit er ook een zogenaamde Social Mode in de koptelefoon. Als je het inschakelt gaat de noise-cancelling uit, gaat de muziek zachter en schakelen de ingebouwde microfoons in om te luisteren naar je omgeving. Dit geluid wordt direct doorgespeeld naar de speaker, zodat je live kunt horen wat er om je heen gebeurt. Wij vinden het alsnog prettiger om gewoon je koptelefoon even af te zetten om te luisteren naar de ander, want je eigen oren werken toch wel beter dan de microfoons in de Nuraphone. Daarnaast is het ook vrij onwennig om te praten tegen anderen met een koptelefoon op je hoofd.

Nuraphones op case

De al eerdergenoemde functie om met tikbewegingen je muziek te bedienen is handig, maar niet als je zowel één als twee tikjes instelt. We hebben gemerkt dat als je niet snel genoeg tikt, de koptelefoon jouw dubbele tik interpreteert als twee keer één tikje. Als dat gebeurt moet je weer je telefoon uit je zak halen en na een paar keer wordt dat wel frustrerend. Daarom hebben wij gekozen om slechts één tikje in te stellen aan beide kanten en de dubbele achterwege te laten.

Gebruik van de Nuraphone

Het gebruik van de Nuraphone is simpel. Je zet de koptelefoon gewoon op je hoofd en na een paar secondes ben je klaar om van je muziek te genieten. Tenzij je van plan bent te gaan lopen. Als je muziek afspeelt tijdens het rustig lopen op kantoor voel je de koptelefoon schudden en dat stoort tijdens het luisteren. We kunnen ons voorstellen dat het nog storender is als je in een wat hoger tempo op straat of naar de trein loopt. Wil je rennen, dan kun je hem beter even om je nek doen. Als je je hoofd omhoog of omlaag draait moet je de de koptelefoon ook even vasthouden, want hij blijft niet zo goed op je hoofd zitten.

Nuraphones binnenkant

Wij vinden dat de Nuraphone nogal aan je oor gaat kriebelen als je hem ongeveer een kwartiertje op hebt. Dat komt omdat door de trillingen van de bas ook het in-ear deel meetrilt. Als je muziek luistert zonder heftige bassen zul je hier geen last van hebben. Ook zit de koptelefoon niet zo fijn voor langere tijd. Het in-ear deel voel je na een tijdje zitten en dat voelt niet heel prettig.

Score

7

Nuraphone

Nuraphone

€399

Voordelen +

 • Heel goed geluid
 • Innovatieve functies
 • Mooi design
 • Lange batterijduur

Nadelen -

 • Te hoge prijs
 • Niet geschikt om mee te lopen
 • Opbergcase is lomp
 • Kriebelt aan je oren

Conclusie Nuraphone review

Het is een erg persoonlijke keuze of je in-ear of over-ear geluid wil hebben. De Nuraphone biedt het beste van beide werelden, maar er zitten wel wat nadelen aan. Ten eerste zit de koptelefoon na een tijdje minder fijn dan een gewone koptelefoon of oordopjes. Daarnaast is het luisteren naar bassen minder fijn omdat je juist met de in-ear en over-ear delen zit en je hoort daarom ook dat de koptelefoon schudt tijdens het lopen.

Wil je een hele goede koptelefoon met uitstekende optionele noise-cancelling en ben je niet van plan om veel te gaan lopen, dan is de Nuraphone het overwegen waard. Maar ben je actief in het openbaar vervoer of loop je vaak met muziek op, dan is deze koptelefoon niet voor jou. Het voelbare schudden van de koptelefoon is dermate irritant dat het niet de €399 waard is.

Ben je niet zo bijzonder kritisch op je geluidskwaliteit en wil je liever niet zo’n bedrag neertellen, dan kun je beter de Apple AirPods kopen. Die beschikken niet over noise-cancelling, maar zijn wel erg klein en je voelt niet dat je ze draagt. Ook bespaar je op die manier honderden euro’s.