Zelfs met iPhone meegerekend daalt de iPod-verkoop

De verkoop van iPods zwakt af, zelfs als je de verkoop van de iPhone meetelt. Het is onduidelijk waaraan dat ligt: Apple-topman Oppenheimer ontkent dat er sprake is van verzadiging en de kans dat kopers massaal zijn overgestapt op concurrerende mp3-spelers zoals de Zune lijkt ook niet aannemelijk.

iPod VerkoopSomber beursnieuws vandaag: het Apple-aandeel daalde in de eerste uren met 12%. En dat terwijl de kwartaalcijfers beter dan ooit waren. Heeft het iets te maken met de algemene beleggerspaniek in de VS of toch met tegenvallend nieuws van Apple zelf? Het enige negatieve nieuws in de kwartaalcijfers van Apple had te maken met de verkoop van iPods. De verkoopcijfers van de iPod groeien nog steeds, maar minder snel dan voorheen. Vergeleken met hetzelfde kwartaal vorig kwartaal werden er 5 procent meer iPods verkocht. Omdat de iPhone ook een iPod bevat, zou het wel zo eerlijk zijn om die ook mee te tellen.

Maar zelfs dan vallen de cijfers tegen: tel je de 2,32 miljoen iPhones die afgelopen kwartaal zijn verkocht erbij op, dan kom je op 24,42 miljoen iPods, een groei van 15 procent vergeleken met hetzelfde kwartaal vorig jaar. Die groei is indrukwekkend, zeker als je bedenkt dat het om steeds duurdere iPods gaat. De iPod-omzet steeg met 17 procent, wat doet vermoeden dat veel mensen voor de duurdere iPod classic en iPod touch hebben gekozen. Maar vergeleken met het voorgaande kwartaal (17 procent groei in iPods en 30 procent als de iPhone was meegerekend) is duidelijk dat de groei afneemt. Toch is er volgens een ander artikel genoeg potentieel: meer dan eenderde van de mp3-kopers is onder de 10 jaar oud en meer dan de helft daarvan heeft een iPod. Een reden zou echter ook kunnen zijn, dat steeds meer mensen hun mobiele telefoon gebruiken om muziek te luisteren.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 23 januari 2008, 18:24
Categorie iDevices

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.